Επιμένει η κυβέρνηση στο δόγμα μηδενικής ανοχής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιμένει η κυβέρνηση στο δόγμα μηδενικής ανοχής
Η κυβέρνηση ότι δεν κάνει πίσω στο ζήτημα της εφαρμογής του νόμου εντός των πανεπιστημίων. 

Επιμένει η κυβέρνηση στο δόγμα μηδενικής ανοχής απέναντι σε κάθε είδους παραβατικά στοιχεία, ιδίως σε όσα εμφανίζονται στον πανεπιστημιακό χώρο. Κυβερνητικοί επιτελείς υπογραμμίζουν, άλλωστε, ότι οι όποιες αντιδράσεις υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα προήλθαν από «λιγοστές, περιθωριακές ομάδες που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο».

Η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας, άλλωστε, είναι στην προμετωπίδα του τριπτύχου των κυβερνητικών προτεραιοτήτων που υπογράμμισε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους βουλευτές της ΝΔ, κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ το Σάββατο. Σύμφωνα, δε, με δημοσκόπους, με τους οποίους το Reader.gr συνομίλησε επί του ζητήματος, τόσο η κατάργηση του ασύλου με τη μορφή που είχε τα προηγούμενα χρόνια, όσο και η επέμβαση της αστυνομίας, εφόσον συντελούνται έκνομες πράξεις εντός του πανεπιστημιακού χώρου, συγκεντρώνουν ευρεία υποστήριξη στην κοινωνία, σε ποσοστά άνω του 70%.

Υπό αυτό το πρίσμα, από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι υπηρετούν ένα ώριμο κοινωνικό αίτημα, το οποίο, σημειωτέον, δεν ήταν διαχρονικά έτσι, με δεδομένη την αντίληψη των Ελλήνων για τα πανεπιστήμια και τον δημόσιο χώρο. «Απόφαση της κυβέρνηση είναι να αποδώσει τα πανεπιστήμια στους φοιτητές τους, τις γειτονιές στους κατοίκους τους και τις περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους. Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει ούτε στο ελάχιστο από την τήρηση του νόμου», διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές με γνώση των σχεδιασμών.

Την ίδια ώρα και στη σκιά της πολιτικής σύγκρουσης που έχει ξεσπάσει μετά τις συγκρούσεις στην ΑΣΟΕΕ, αλλά και ενόψει της επετείου της 17ης Νοεμβρίου, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Αστυνομίας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος από πολύ νωρίς ενημερώνεται για την εξέλιξη αστυνομικών επιχειρήσεων, αλλά και για ευρήματα, όπως έγινε την Κυριακή με το «ντου» των αστυνομικών στα υπόγεια της ΑΣΟΕΕ που για τους φοιτητές θεωρούνταν «άβατο». Υπό το φως αυτού του σχεδιασμού και το πρωί της Τρίτης οι αστυνομικές αρχές εκκένωσαν ένα υπό κατάληψη κτίριο στα Εξάρχεια, ενώ έπονται και άλλες επιχειρήσεις, μιας και οι επιτελείς της αστυνομίας έχουν «μαρκάρει» τους επόμενους στόχους και αναμένουν το κατάλληλο timing. Την ίδια ώρα, δε, με ενδιαφέρον αναμένεται ο εορτασμός της 17ης Νοεμβρίου, καθώς είναι σαφές ότι το κλίμα είναι τεταμένο. Εξ ου και το κέντρο της Αθήνας θα είναι «αστακός», υπό τον φόβο νέων επεισοδίων, κυρίως εντός, αλλά και πέριξ των Εξαρχείων.

Το φλερτ με το… 3%

Την ίδια ώρα, πολιτικά σχόλια προκαλεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάνει λόγο για κλίμα αστυνομοκρατίας, ενώ αίσθηση προκάλεσαν και αναφορές βουλευτών του κόμματος χθες στη Βουλή. Για παράδειγμα, ο καθηγητής Ιατρικής και βουλευτής του κόμματος, Κώστας Μάρκου, φώναξε «καλά έκαναν» για τους φοιτητές που με αλυσοπρίονο έκοψαν το λουκέτο στην πόρτα της ΑΣΟΕΕ τη Δευτέρα. Η Θεανώ Φωτίου που βρέθηκε στο πεζοδρόμιο έξω από την ΑΣΟΕΕ έκανε λόγο για «αστυνομοκρατία», ενώ ο Νίκος Φίλης προανήγγειλε αντιπολίτευση και στο πεζοδρόμιο, ενώ χαρακτήρισε «ελαφρύ πλημμέλημα» και «κόκκινες μπογιές» την επίθεση στο πολιτικό γραφείο της Νίκης Κεραμέως, καλώντας την υπουργό Παιδείας να καταδικάσει τη συμπεριφορά των ΜΑΤ τη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται, δε, ότι ο πρώην υπουργός Κώστας Γαβρόγλου ήταν εκ των πρώτων που μέσω facebook κάλεσαν σε συμπαράσταση στους φοιτητές εντός της ΑΣΟΕΕ. Όπως εκτιμούν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιμένει στην αντιστοίχιση της οργανωτικής του δομής με το ποσοστό που πήρε στις εκλογές, αλλά πολλά προβεβλημένα στελέχη του, επιμένουν σε ακτιβιστικές λογικές και σε «φλερτ» με την περίοδο του 3%.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider