Δεύτερη απόπειρα συμφωνίας για την ψήφο αποδήμων - Οι πιθανότητες για λευκό καπνό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεύτερη απόπειρα συμφωνίας για την ψήφο αποδήμων - Οι πιθανότητες για λευκό καπνό
Η δεύτερη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων μπορεί να «ξεκλειδώσει» μια λύση κοινής αποδοχής. 

Για δεύτερη και, μάλλον, τελευταία φορά θα συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών η Διακομματική Επιτροπή με αντικείμενο την εξεύρεση μιας κοινής φόρμουλας για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους, με το υπουργείο Εσωτερικών να επιχειρεί να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις που καταγράφηκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Οι νεότερες εξελίξεις είναι ουσιαστικά δύο. Αφενός, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος απέστειλε το μεσημέρι της Παρασκευής μια πρόταση τεσσάρων σημείων στα κόμματα, με την οποία παρουσίαζε τις πτυχές ενός σχεδίου που λαμβάνει ενσωματώνει τις κόκκινες γραμμές που έπεσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στην πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής, την περασμένη Τετάρτη. Από την άλλη, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή επιβεβαιώθηκε η στροφή του κόμματος, η οποία είχε ξεκινήσει να διαφαίνεται, από την πρώτη Διακομματική, με πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιδιώκουν τη διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου με ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, προκρίνοντας σημεία του σχεδίου τους και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί να προσμετράται, υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η ψήφος των αποδήμων στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, στο υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί να βγει λευκός καπνός από τη σημερινή συνεδρίαση. Επί των τεσσάρων σημείων του προσχεδίου συμφωνίας, είναι σαφές ότι η πλειοψηφία δέχεται τόσο την ισοτιμία της ψήφου των αποδήμων όσο και το να ψηφίζουν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και, άρα, να εκλέγονται εξ αυτών περισσότεροι εκπρόσωποι. Η κυβέρνηση έκανε πίσω στην επιστολική ψήφο που ήταν «κόκκινη γραμμή» για ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, αλλά εκτιμάται ότι το μικτό μοντέλο, με ψήφο σε πρεσβείες/προξενείας, αλλά και δυνατότητα επιστολικής «από μια χιλιομετρική απόσταση και πάνω» μπορεί να αποτελέσει σημείο τομής. Η χιλιομετρική απόσταση αναμένεται να είναι αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση σήμερα. Όσο για τα περίφημα «όρια» αναφορικά με το ποιος θα έχει το δικαίωμα να ψηφίζει από τον τόπο κατοικίας του, η κυβέρνηση έχει δεχθεί, επί της ουσίας, τις αιτιάσεις του ΚΚΕ για το όριο απουσίας 30 ετών, ενώ για το ενεργό ΑΦΜ προτείνεται να υπάρχει και η δυνατότητα για ΑΦΜ α’ συγγενικού προσώπου, ώστε να καλυφθούν και οι φοιτητές, οι οποίοι απουσιάζουν για να περατώσουν τις σπουδές τους και είναι ακόμα «προστατευόμενα μέλη» των οικογενειών τους.

Η απόσταση που χωρίζει ΝΔ και ΚΚΕ, ως επί το πλείστον, δεν διαφαίνεται χαώδης, ενώ το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση κινούνται με σαφήνεια σε κατεύθυνση επίλυσης, με συζήτηση, κατά βάση, για τις πρακτικές λεπτομέρειες. Μάλιστα, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή και σε «συνταγματοποίηση» ορισμένων προϋποθέσεων, με μια προσθήκη παραγράφου στο άρθρο 54 του Συντάγματος που είναι υπό αναθεώρηση. Ειδικά το ΚΚΕ ζητά συνταγματικά εχέγγυα, ώστε οι όποιες αποφάσεις να μην είναι διάτρητες και ανοιχτές σε ανατροπή από το ΣτΕ. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διακομματικής, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που ήταν παρών εμφανίστηκε ανοιχτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, αν και τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ουσιωδώς απαραίτητο.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider