Τα «κλειδιά» της πρότασης Θεοδωρικάκου για τη Διακομματική της Δευτέρας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «κλειδιά» της πρότασης Θεοδωρικάκου για τη Διακομματική της Δευτέρας
Πώς η κυβέρνηση επιδιώκει να «ξεκλειδώσει» τις 200 ψήφους για τη θέση σε ισχύ της ψήφου των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους τη Δευτέρα.

Τις τελευταίες λεπτομέρειες της πρότασης που θα αποστείλει σήμερα ή αύριο στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους επεξεργάζεται ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος διεμήνυσε χθες, μεταξύ άλλων, στην πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ώριμο κοινωνικό αίτημα, για το οποίο πρέπει να βρεθεί λύση και να μην αναλωθούν τα κομματικά επιτελεία σε καυγάδες την ερχόμενη εβδομάδα, επειδή δεν βγήκε «λευκός καπνός».

Ο κ. Θεοδωρικάκος είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συνομίλησε χθες το απόγευμα, λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για Βρυξέλλες. Έτσι, ο υπουργός αναμένεται να βάλει στο χαρτί τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων, σε μια προσπάθεια να «βγει λευκός καπνός».

Κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης και πρώτο σημείο της πρότασης Θεοδωρικάκου είναι η ισοτιμία της ψήφου. Με αυτή την προσέγγιση, να προσμετράται δηλαδή η ψήφος στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, είναι σύμφωνα 5 από τα 6 κόμματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο να επιμένει στην αρχική του θέση ότι οι εκλογές μπορεί να αλλάζουν κυβερνήσεις, αλλά όχι οι κυβερνήσεις εκλογείς. Βέβαια, κανείς δεν είναι σίγουρος ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει μέχρι τέλους, μιας και χθες ο κ. Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έφτασε να περνάει σε…γραμμή ΚΚΕ σε αρκετά θέματα.

Το δεύτερο σημείο της πρότασης έχει να κάνει με το ποιοι θα εκλέγονται. Εκεί φαίνεται πως προκρίνεται η πρόταση της κυβέρνησης να προκύπτουν επιπλέον βουλευτές Επικρατείας, ενδεχομένως 15 αντί για τους σημερινούς 12. Με αυτό δεν διαφωνεί το ΚΚΕ που έχει ρυθμιστικό ρόλο, ενώ και το ΜέΡΑ 25 που ζητά περισσότερες της μίας περιφέρειες εξωτερικού δεν φαίνεται να επιμένει μέχρις εσχάτων σε αυτό, εφόσον έχει βρεθεί λύση στα υπόλοιπα σημεία.

Ως προς το πού θα γίνεται η διαδικασία, εδώ φαίνεται ότι μπορεί να προκριθεί μια μέση λύση. Αφενός, η κυβέρνηση δέχεται να γίνεται η διαδικασία σε προξενεία και πρεσβείες, εφόσον ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 επιμένουν με τη σειρά τους για την επιστολική ψήφο, αλλά μπορεί να υπάρχει η πρόβλεψη για μια μέγιστη χιλιομετρική απόσταση από την προξενική αρχή, πάνω από την οποία θα καλύπτονται οι εκλογείς με επιστολική διαδικασία.

Το τέταρτο σημείο της πρότασης Θεοδωρικάκου, πάντως, είναι και το πιο διαμφισβητούμενο και έχει να κάνει με το ποιοι θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν, με δεδομένο ότι το ΚΚΕ τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους «κόφτης». Αρχικά, υπάρχει συναίνεση στο ότι θα ανοίξουν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικού, στους οποίους θα γραφτούν όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου. Η θέση κάποιου χρονικού ορίου στην παραμονή στο εξωτερικό, πάντως, είναι συζητήσιμη, με το υπουργείο Εσωτερικών να εμφανίζεται ανοιχτό, αλλά ακόμα δεν υπάρχει λύση ως προς αυτό. Συζητήσιμα είναι και άλλα κριτήρια για «φιλτράρισμα»του εκλογικού σώματος, όπως π.χ. το ΑΦΜ που έχει πέσει στο τραπέζι, αλλά με δυσκολίες. Προς τούτο, δε, ζητήθηκε χθες και η συνδρομή του συνταγματολόγου και υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος απεφάνθη ότι οι αλλαγές που δύνανται να επέλθουν δεν προσκρούουν σε συνταγματικές διατάξεις. Αν, πάντως, κάποιο κόμμα επιμείνει ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους συνταγματική θωράκιση, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προσθήκη στο υπό αναθεώρηση άρθρο 54 του Συντάγματος.

Η κυβέρνηση θα φτάσει, λοιπόν, στα κόμματα τις επόμενες ώρες, με το επόμενο ραντεβού να έχει δοθεί τη Δευτέρα, στις 12:00. Εκτιμήσεις, πάντως, αναφέρουν ότι μια συμφωνία είναι πίθανη, παρ’ όλες τις δεδομένες δυσκολίες που ανακύπτουν από τη στάση του ΚΚΕ, ως επί το πλείστον. Βεβαίως, ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες, όπως γνωρίζουν ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες. Γι’ αυτό και ο κ. Θεοδωρικάκος έχει διαμηνύσει στα κόμματα ότι, αν παρ’ ελπίδα δεν υπάρξει συμφωνία, η ΝΔ θα φέρει τη δική της πρόταση στη Βουλή, με την οποία συντάσσονται το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider