Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στον Μητσοτάκη για το θέμα των αποδήμων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στον Μητσοτάκη για το θέμα των αποδήμων
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των αποδήμων είναι ξεκάθαρη και βασίζεται στα πρότυπα πολλών άλλων χωρών με μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Μπορεί η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας να βρίσκεται στο «κόκκινο» με το θέμα της παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε προανακριτική, την κατάθεση του προϋπολογισμού και τα νομοσχέδια που ετοιμάζονται από την κυβέρνηση, όπως το Αναπτυξιακό, όμως αύριο η συζήτηση θα στραφεί στο θέμα των αποδήμων, θέμα που άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει τοποθετήσει αρκετά ψηλά στην πολιτική ατζέντα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο το μεσημέρι με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιζητά τη συναίνεση, όπως σημειώνεται από τη μεριά της κυβέρνησης, για το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Η στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι ξεκάθαρη και συνυφασμένη με όσα υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα αυτό εδώ και αρκετό καιρό.

Καταρχήν ο Αλέξης Τσίπρας θα σταθεί στο γεγονός πως το ζήτημα αυτό ανατέθηκε από την κυβέρνηση του σε επιτροπή, η οποία και κατέληξε σε ένα συμπέρασμα μετά από έρευνα και διαβουλεύσεις. Θα επισημάνει πως η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει αντίστοιχα ερευνήσει σε βάθος ένα ζήτημα το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού μεταξύ άλλων δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία καταγραφή των απόδημων Ελλήνων και ουδείς γνωρίζει το πόσοι πραγματικά είναι και πόσοι έχουν δικαίωμα ψήφου.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπενθυμίσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ μελέτησε με προσοχή και τον τρόπο που λειτουργούν οι υπόλοιπες χώρες οι οποίες έχουν πολύ μεγάλο αριθμό αποδήμων, όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Πορτογαλία και πως πουθενά στον κόσμο, καμία χώρα δεν προσμετρά τις ψήφους των πολιτών που ζουν στο εξωτερικό ισότιμα με εκείνες των πολιτών που ζουν μέσα στη χώρα.

Αναμένεται να υπενθυμίσει επίσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως με βάση το Σύνταγμα δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι μπορούν να αποδείξουν πως έχουν πρόγονο με ελληνική ιθαγένεια, ακόμη κι αν πρόκειται για μία περίπτωση ανθρώπου που δεν έχει έρθει στη χώρα μας ποτέ, ούτε για… διακοπές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα υπενθυμίσει επίσης πως ήταν η δική του κυβέρνηση αυτή που άνοιξε αυτή τη συζήτηση και προσπάθησε να βρει μια λύση, ώστε να εκπροσωπούνται οι απόδημοι στο ελληνικό κοινοβούλιο, ένα θέμα που είχε μείνει στο… συρτάρι, όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Είναι δεδομένο πως η συναίνεση που αναζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά το να προσμετράται κανονικά η ψήφος (και μάλιστα αυτή να μπορεί να είναι και επιστολική) στο σύνολο, δεν πρόκειται να έρθει από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Τσίπρα να ζητά από την πλευρά του να γίνει αποδεκτή η δική του πρόταση η οποία όπως θα σημειώσει είναι προϊόν σχεδιασμού και σοβαρής μελέτης κι όχι μια απόφαση με κομματικά και προσωπικά κριτήρια.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider