Μητσοτάκης: Απολύτως κοστολογημένες και ρεαλιστικές οι φοροελαφρύνσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Απολύτως κοστολογημένες και ρεαλιστικές οι φοροελαφρύνσεις
Από το 2021 η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση των εισφορών και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Κανένα επίδομα δεν καταργείται. Όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής.

Τη δέσμευση της κυβέρνησής του πως «Θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση» επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι της Κυριακής, από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με την οποία ολοκληρώνει την τριήμερη παρουσία του στην 84η ΔΕΘ, μια μέρα μετά τις εξαγγελίες του για δέσμη φορολογικών ελαφρύνσεων.

Φοροελαφρύνσεις

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει πολιτικής υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Είχαμε πει ότι θα επιστρέφαμε αυτά που πήρε. Εφαρμόσαμε μια πολιτικής που είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις. Είναι μια πολιτική που δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων. Αλλά δίνει και αναπτυξιακή προοπτική. Φορολογική πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η κατάσταση που παραλάβαμε στα δημόσια οικονομικά δεν ήταν τόσο ρόδινη», διεμήνυσε ο κ, Μητσοτάκης, για να αναγνωρίσει ωστόσο πως η κατάσταση από εδώ και πέρα θα είναι καλύτερη, αφού, όπως εξήγησε, «Ιούλιο και Αύγουστο είχαμε υπεραπόδοση στα δημόσια οικονομικά».

«Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία», εξήγησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «η οικονομική μας πολιτική δεν εστιάζει μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτή η πολιτική είναι διαφορετική».

Ευρωπαϊκό κλίμα

Ερωτηθείς σχετικά ο πρωθυπουργός, ανέφερε πως ο στόχος για ισχυρή ανάπτυξη είναι εξαρτημένος από τη διεθνή οικονομία. Δεν πιστεύω ότι οδεύει προς μια βαθιά ύφεση αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί.

Νέος εκλογικός νόμος

Ερωτηθείς για τον νέο εκλογικό νόμο και δη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν δίνουμε πρόσθετο δικαίωμα στο εξωτερικό. Όποιος είναι γραμμένος σε εκλογικό κατάλογο. Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο της επιστολικής ψήφου. Δεν βλέπω τον λόγο μια δυνατότητα που ισχύει στις υπόλοιπες χώρες να μην τη δίνουμε κι εμείς. Άμεσα θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που έχουμε. Θα κάνουμε αυτό που είχαμε πει ότι θα κάνουμε. Δεν έχω πρόθεση να συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με την αλλαγή του Συντάγματος. Επιμένω ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική για τη χώρα. Η ΝΔ θα προτείνει νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. Με 40% ένα κόμμα δικαιούται άνετη πλειοψηφία. Τι θα συνέβαινε στη χώρα αν είχε ισχύσει η απλή αναλογική; Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι χρειάζεται ισχυρή πλειοψηφία για ένα κόμμα με 40%».

Πρωτογενή πλεονάσματα

«Δεν θα ζητήσω αμέσως μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα το κάνω όταν η χώρα ανακτήσει την πολιτική της αξιοπιστία», εξήγησε, στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το ότι δεν θα ζητήσω ακόμη μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα δεν σημαίνει ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων», κατέστησε σαφές, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή «διεκδικούμε την πολιτική μας αξιοπιστία».

«Θα πετύχουμε το στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός.

«Να μας ασκεί κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική της διαπραγμάτευσης προσβάλλει λίγο την μνήμη των πολιτών. Τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% είναι μια υπενθύμιση του τι έγινε στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε την πρόθεσή του να συναντήσει τον Ερντογάν στον ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Πρόθεση μου είναι πάντα να συνομιλώ. Μόνο όταν συνομιλείς μπορείς να παρουσιάσεις τη θέση σου. Προσερχόμαστε σε αυτή τη διαπραγμάτευση με την εμπιστοσύνη το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας. Δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη προσπαθώντας να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για το προσφυγικό», τόνισε.

Εξεταστικές Επιτροπές στη Βουλή

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για το εάν προτίθεται να κάνει εξεταστικές επιτροπές για τα πεπραγμένα του παρελθόντος, απάντησε πως «Δεν θέλω να επιστρέψω σε ένα παρελθόν που ήταν επώδυνο. Κλείνουμε τα κεφάλαια αυτής της περιόδου. Τελειώσαμε με τα capital controls και αν πετύχουμε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τελειώνουμε με τα απομεινάρια αυτής της περιόδου. Εξεταστικές είναι αρμοδιότητα της Βουλής και όχι της κυβέρνησης. Αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν ξεχνάνε οι Έλληνες και αυτό φάνηκε και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι το μέλλον όχι το παρελθόν».

Έχουμε σχέδιο τολμηρό αλλά ισορροπημένο για τη ΔΕΗ

Ερωτηθείς για το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «το σχέδιο έχει παρουσιαστεί από τον αρμόδιο υπουργό. Κληρονομήσαμε μια εταιρεία σε τραγική κατάσταση. Ενδεχομένως είναι ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί γιατί κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα. Αλλά αυτό είναι θέμα της δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησης. Το σχέδιο είναι τολμηρό αλλά ισορροπημένο. Θέλω να εξυγιάνουμε τη ΔΕΗ, για να κερδίσει το μέλλον και να μπει δυναμικά στις ΑΠΕ. Ναι θα πωλήσουμε μέρος του δικτύου. Η ΔΕΗ μπορεί να παίξει ρόλο σε μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Δεν πρέπει να ασκείται κοινωνική πολιτική από τις εταιρείες του δημοσίου».

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Θα αποφασίσουμε σε τρεις μήνες. Είναι ανεπίκαιρο και αδικούμε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας αν κάνουμε τη συζήτηση ανεπίκαιρα. Κάθε πράγμα στο καιρό του», τόνισε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς σχετικά.

Από το 2021 η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος

Η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για φορολογική συμμόρφωση, ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση στην συνέντευξη Τύπου της 84η ΔΕΘ και πρόσθεσε ότι με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή που έχει ανακοινωθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν έναν λόγο παραπάνω να δηλώνουν τα εισοδήματά τους.

Από το 2021 θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, δεσμεύθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Εξάρχεια - Ασφάλεια

Η κατάργηση της παραβατικότητας που κρύβεται πίσω από το άσυλο είναι μια κίνηση που έχει την υποστήριξη της κοινωνίας, συμπλήρωσε, στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «αυτό κάναμε, δεν καταργήσαμε κανένα άσυλο».

Στο Eurogroup της Παρασκευής το αίτημα της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

«Θα αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Όπως γνωστοποίησε, το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής.

«Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά», είπε και πρόσθεσε πως από την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, «θα γλυτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως μόνο από αυτή την παρέμβαση».

AEI - Πανεπιστήμια

«Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι αντίθετο με το Σύνταγμα. Το άρθρο 16 δεν θα αναθεωρηθεί και αυτή είναι μια χαμένη ευκαιρία για τη χώρα. Η προσοχή μας όμως είναι στα Δημόσια Πανεπιστήμια», δήλωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση.

Εκλογές

«Πρόθεση μου είναι προφανώς να εξαντλήσω την τετραετία. Είναι τουλάχιστον διασκεδαστική η συζήτηση για πρόωρες εκλογές από μια αντιπολίτευση που έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος η επόμενη εκλογή θα είναι διπλή, το 2023», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς εάν ευσταθούν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Κέρδη της ΕΚΤ

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «πρέπει να αξιοποιήσουμε τα κέρδη για να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο. Έχουμε συζητήσει για αυτό και θεωρούμε εύλογο πως θα συνδεθεί και με τέταρτη αξιολόγηση. Είναι λογικό να πάρουμε πίσω τα κέρδη αυτά και να τα χρησιμοποιήσουμε για τον δημοσιονομικό χώρο που χρειαζόμαστε για αναπτυξιακή πρωτοβουλία».

Κανένα επίδομα δεν καταργείται

«Κανένα επίδομα δεν καταργείται», δεσμεύθηκε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος ειδικά στα άτομα με αναπηρία τόνισε: «θέλουμε μία συγκροτημένη προσέγγιση στο θέμα τον ατόμων με αναπηρία. Το έχω αναλάβει προσωπικά και θα παρουσιάσουμε καινοτόμες προτάσεις». Αναφέρθηκε στην επίσκεψή του την Παρασκευή στην εθνική ομάδα τυφλών και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα άτομα αυτά και την ψυχική τους δύναμη. Μίλησε δε και για την προσωπική διάσταση που έχει το θέμα, λόγω της μητέρας του.

Σχετικά με τα εργασιακά, είπε ότι «στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και την πλήρη απασχόληση και θα είμαστε απέναντι σε κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας». Επανέλαβε ότι από 1ης Ιουλίου του 2020 θα αρχίσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επανέλαβε την πίστη του στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

ΟΑΣΘ

Ερωτηθείς για τη σημερινή κατάσταση του ΟΑΣΘ, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει βραχυπρόθεσμη παρέμβαση. «Χρειαζόμαστε περισσότερα λεωφορεία. Η νέα διοίκηση βρήκε 213 και είχαμε 315. Έχω ζητήσει σχέδιο», τόνισε.

Απολύτως κοστολογημένες οι φοροελαφρύνσεις

Ερωτηθείς εάν οι φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε είναι κοστολογημένες, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σχετικά πως «τα μέτρα είναι απολύτως κοστολογημένα. Εχω την ελπίδα ότι δευτερογενώς η οικονομική ανάκαμψη και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης θα μειώσει το κόστος. Δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας. Έχουμε ανοικτό και εκτενή διάλογο μαζί τους».

Συνδικάτα - Απεργία

«Το δικαίωμα της διαδήλωσης και της διαμαρτυρίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Πρόθεση μας είναι να αλλάξουμε τον συνδικαλιστικό νόμο», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τα αναδρομικά

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους συνταξιούχους ότι «η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά». Θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα γίνουν επιστροφές σε βάθος χρόνου, συμπλήρωσε.

Δεν αποδυναμώνεται το πάγιο και δίκαιο αίτημά μας για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Το Βρετανικό Μουσείο δίνει μάχη που κάποια στιγμή θα τη χάσει, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Δεν απεμπολεί η Ελλάδα κανένα δικαίωμα στα γλυπτά του Παρθενώνα. Μας ασκήθηκε όμως και κακοπροαίρετη κριτική που ταυτίστηκε με τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδυναμωθεί το πάγιο και δίκαιο αίτημα για επιστροφή των γλυπτών», τόνισε.

Θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας

Θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, σημείωσε, στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν από συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν ανήκουν στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Προσλήψεις: Δεν θα είμαστε στον κανόνα 1 προς 5 γιατί μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα

«Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε, για τις προσλήψεις, γιατί μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις προσλήψεις στο δημόσιο.

«Προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και στην ειδική αγωγή. Θα προσλάβουμε 800 ιατρούς στον ΕΟΠΠΥ και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε και σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση δίνοντας μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές», ανέφερε επίσης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση των εισφορών και στους ελεύθερους επαγγελματίες

«Συζητάμε το ενδεχόμενο για μείωση των εισφορών και στους ελεύθερους επαγγελματίες», γνωστοποίησε, το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ.

Ταυτόχρονα, δεσμεύθηκε πως «στο τέλος της θητείας μας θα έχουμε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, 22% και 11% και βέβαια θα υπάρχει ο κατώτατος συντελεστής».

Δεν έχω προσωπικές σχέσεις με επιχειρηματίες

Σε ερώτηση, τέλος, για τις σχέσεις του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έχει καμία ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Μαρινάκη.

«Τον χαιρέτησα μπαίνοντας στο ξενοδοχείο, όπως χαιρέτησα καμιά εκατοστή άλλους που βρίσκονταν εκεί» είπε, για να προσθέσει: «Δική μου δουλειά είναι να θέτω κανόνες. Δεν έχω προσωπικές σχέσεις με επιχειρηματίες, δεν έχω φιλίες με επιχειρηματίες. Δουλειά μας είναι να καθορίζουμε τους όρους του επιχειρηματικού παιχνιδιού και από εκεί και πέρα όλοι πρέπει να συμμορφώνονται με αυτό το πλαίσιο».

Επισήμανε ότι έχει πιο παραγωγικά πράγματα να κάνει, τονίζοντας και δεν του αρέσει να σχολιάζει αυτά τα οποία λέγονται ή γράφονται στο διαδίκτυο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider