Δρίτσας: Αυθαίρετες ερμηνείες από ΜΜΕ και πολιτικούς αντιπάλους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δρίτσας: Αυθαίρετες ερμηνείες από ΜΜΕ και πολιτικούς αντιπάλους

Ανακοίνωση εξέδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσας αντιδρώντας στον σάλο που έχουν προκαλέσει τα σχόλιά του το πρωί της Κυριακής στο Mega σχετικά με την πώληση του ΟΛΠ και το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο υπουργός καταγγέλλει τις «αυθαίρετες ερμηνείες των ΜΜΕ και των πολιτικών αντιπάλων» δηλώνοντας σχετικά: «Οι ερμηνείες που θέλουν να με εμφανίσουν ότι κινούμαι σε διαφορετική κατεύθυνση από τον πρωθυπουργό είναι κατασκευές εμφανούς σκοπιμότητας και εφήμερης αντοχής» δηλώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε αρκετές ώρες έπειτα από τη συνέντευξή του στο Mega.

Σε δηλώσεις του στο Mega, ο κ. Δρίτσας έκανε λόγο για «πίεση λόγω συνθηκών» που ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιλογές που «δεν ήταν δικές της», όσον αφορά στην πώληση του ΟΛΠ, ενώ χαρακτήρισε το ΤΑΙΠΕΔ «κράτος εν κράτει».

«Ανταλλαγή πυρών» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για κυβέρνηση-φαρσοκωμωδία που πρέπει να φύγει, σημειώνοντας οτι ενώ ο κ. Τσίπρας «υποχρεώθηκε και τελικά υπέγραψε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, έστω και καθυστερημένα, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα, μετά τον κ. Σπίρτζη, ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας δήλωσε ότι “η πώληση του λιμανιού γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, όχι για την ανάπτυξη του λιμένα”».

«Πρόκειται πλέον για μια κυβέρνηση φαρσοκωμωδία που διαλύει τη χώρα. Φύγετε» πρόσθεσε.

Το Μαξίμου απάντησε περνώντας στην αντεπίθεση, με κυβερνητικές πηγές να συστήνουν αυτοσυγκράτηση στη Ν.Δ., σημειώνοντας: «"Πολιτική της Νέας Δημοκρατίας" δεν είναι η συμφωνία για το λιμάνι, και μάλιστα με τους συγκεκριμένους όρους. Πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτά που έχουν γίνει στο παρελθόν με τη Siemens».

«Θα συνιστούσαμε περισσότερη αυτοσυγκράτηση και λιγότερο θεατρινισμό στο γραφείο Τύπου της ΝΔ, που εχθές είχε κατεβάσει ρολά, λόγω των αποκαλύψεων για τη λίστα Λαγκάρντ και τους συγγενείς του πρώην προέδρου του κόμματος», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Για το ζήτημα του ΟΛΠ επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. «Η παράσταση του τσίρκου της κυβέρνησης Σύριζα συνεχίζεται… Σήμερα είχαμε πρωινή παράσταση με νούμερο Θεόδωρου Δρίτσα» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Το ΠΑΣΟΚ επιτίθεται και προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού: «Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να απολαμβάνει το θέαμα ως θεατής. Όμως αυτό που πραγματικά ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί είναι η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία».

«Αφού, αποδεδειγμένα πια, δεν μπορούν να σοβαρευτούν, ας κατεβάσουν την κακόγουστη παράσταση, ελεος πια» καταληγει.

Και το Ποτάμι σχολίασε ότι «οι δηλώσεις Δρίτσα είναι άλλη μια πράξη στο θέατρο του παραλόγου που ζούμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

«Ο κ. Δρίτσας είναι υπουργός. Με αυτά που λέει θέτει σε αμφισβήτηση κεντρικές αποφάσεις και υπονομεύει και τη διαπραγματευτική θέση της χώρας ενόψει αξιολόγησης» σημειώνει το κόμμα και καταλήγει:

«Ή πρέπει να εγκαταλείψει την καρέκλα του ή πρέπει ο κ. Τσίπρας να του πει να την εγκαταλείψει».

Δρίτσας: Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως κράτος εν κράτει

Με έντονο προβληματισμό αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, κάνοντας λόγο για «πίεση λόγω συνθηκών» που ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιλογές που «δεν ήταν δικές της».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ανέκυψε μετά την κριτική του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο ΤΑΙΠΕΔ, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει το ερώτημα "με τον Σπίρτζη ή τον Πιτσιόρλα" (σ.σ. πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ)». «Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, είναι επινόηση των δανειστών, πρόσθεσε, τονίζοντας και πάλι ότι δεν είναι προσωπικό το ζήτημα», κατήγγειλε, προσθέτοντας πάντως ότι «το Ταμείο λειτουργεί με κανόνες που πρέπει και η κοινωνία και η κυβέρνηση να το ελέγχει συνεχώς»

Στη διάρκεια συνέντευξής του στο Mega, ο κ. Δρίτσας διευκρίνισε ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αυτό που υπεγράφη την Παρασκευή είναι η δέσμευση ότι τον Ιούνιο θα μεταφερθούν οι μετοχές από το ΤΑΙΠΕΔ στην Cosco. «Έχουμε μπροστά μας δρόμο ακόμη, προβλεπόμενο, δεν έχει τελειώσει η διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά.

Διαμήνυσε, πάντως, ότι η συμφωνία είναι βελτιωμένη και θα βελτιωθεί κι άλλο. Ανέφερε ειδικότερα ότι αρχικά παραχωρείται το 51% των μετοχών στην Cosco και σε πέντε χρόνια το υπόλοιπο 16% και μάλιστα υπό κάποιες προϋποθέσεις.

«Θα ήθελα μια άλλη προοπτική για το λιμάνι ... δεν ήταν η προγραμματική μας επιλογή» ομολόγησε, εξηγώντας ότι η πώληση των μετοχών του ΟΛΠ γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, και όχι επί τη βάσει ενός αναπτυξιακού σχεδίου για τον Πειραιά. «Ούτε από την Thatcher δεν πέτυχε το μοντέλο πώλησης μετοχών» πρόσθεσε.

«Σε αυτήν την κατεύθυνση καταλήξαμε μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού, να γίνουν δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις που είχαν ήδη δρομολογηθεί», ανέφερε. Επισήμανε πάντως, ότι ανεξάρτητα από τις συνολικές τοποθετήσεις της κυβέρνησης, η συμφωνία για τον ΟΛΠ είναι τροποποιημένη σε σχέση με την αρχική της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και σε σχέση με αυτή που ετοίμασε το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο κ. Δρίτσας είπε ακόμη πως η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευθεί να βρει 50 δισ. για το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ενώ μίλησε για κύκλους στο ΤΑΙΠΕΔ που επιχειρούν να βάλουν στο τραπέζι 26 ιδιωτικοποιήσεις αντί για 9 της συμφωνίας.

Ερωτηθείς για την προσωπική του στάση, με δεδομένες τις διαφωνίες του, ο κ. Δρίτσας σημείωσε: «Δίνουμε μάχες καθημερινά και με τους εαυτούς μας και με την ιστορία μας και τις απόψεις μας και την προοπτική μας. Σε αυτή την κρίσιμη και πολύ σκληρή στιγμή κάποιοι επέλεξαν να μείνουν πιστοί στις προγραμματικές τους δεσμεύσεις, κάποιοι άλλοι επέλεξαν με βάση τη σκληρή πραγματικότητα και τους κινδύνους που υπήρχαν και έχω επιχειρήματα πολύ σοβαρά για αυτό να δεχθούν ακόμα και την προσωπική αυτοακύρωση μιας διαδρομής 50 ετών για χάρη ενός πολύ πιο αναγκαίου στόχου, να κρατηθεί ανοιχτός ο δρόμος για μια μάχη που δεν πρέπει να ρίξουμε τις ασπίδες».

Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες και τα επεισόδια κατά την τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας για τον ΟΛΠ, ο κ. Δρίτσας καταδίκασε απερίφραστα την απαγόρευση να προχωρήσουν οι λιμενεργάτες στο χώρο του Ζαππείο.

Δεν ενημερώθηκε έγκαιρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, οι αρχές λειτούργησαν αυτόνομα, σημείωσε και ζήτησε να αναζητηθούν ευθύνες. «Ήταν λάθος που τους εμπόδισαν» επανέλαβε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider