Μετά τη Βουλή, η σύγκρουση Μαξίμου-ΝΔ πάει…Βρυξέλλες

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετά τη Βουλή, η σύγκρουση Μαξίμου-ΝΔ πάει…Βρυξέλλες
Η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους και εξάγει στις Βρυξέλλες την ένταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή για το Σκοπιανό.

Ως τις Βρυξέλλες αναμένεται να φτάσει η μεγάλη ένταση που έχει προκληθεί στον άξονα Μαξίμου-ΝΔ μετά και την προεκλογικής υφής και έντασης αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη το μεσημέρι της Τρίτης στη Βουλή, με την αναφορά του προέδρου της ΝΔ περί «ανταλλαγής» του Σκοπιανού με τη μη μείωση συντάξεων να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και να προκαλεί σκληρή αντίδραση από το Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος θα βρίσκεται από σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να θέσει το ζήτημα στους ομολόγους του και ειδικά σε αυτούς που προέρχονται από το ΕΛΚ, ώστε να εκθέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλωστε, σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, κυβερνητικά στελέχη καλούσαν χθες τη ΝΔ να κατονομάσει Ευρωπαίους ηγέτες που ενέχονται σε αυτή την «ανταλλαγή». Μάλιστα, το Μαξίμου υπογράμμιζε χθες ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά «ούτε να κατονομάσει» ποιους εννοεί, αν και είναι σαφές ότι κεντρική θέση στη συλλογιστική του Μεγάρου Μαξίμου έχει το όνομα της Άνγκελα Μέρκελ.

Από την άλλη, το κυβερνητικό επιτελείο ανεβάζει τους τόνους και για έναν ακόμα λόγο: αμέσως μετά τις Βρυξέλλες, το απόγευμα της Παρασκευής, επίκειται επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να μιλήσει σε μεγάλη πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ που οργανώνεται στο Παλαί Ντε Σπορ. Εκεί ο κ. Τσίπρας, πέρα από την πορεία εξόδου από το Μνημόνιο, αναμένεται να υπεραμυνθεί της Συμφωνίας των Πρεσπών επί μακεδονικού εδάφους, ενώ τον τόνο έδωσε τις προάλλες, όταν σε πολύ υψηλούς τόνους είπε στη Βουλή προς τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «μειοδότη» σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα.

Βεβαίως, η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να κάνει λόγο για ένα deal, το οποίο «ο κόσμος έχει τούμπανο και το Μαξίμου κρυφό καμάρι», δεν ήταν μια τυχαία επιλογή, αλλά συνειδητή κλιμάκωση στον αντιπολιτευτικό λόγο του κόμματος, προκειμένου να καταδείξει ότι ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να μπορέσει να κάνει παροχές και να εμφανιστεί ως «φιλάνθρωπος», δεν ορρωδεί ακόμα και προ εθνικών υποχωρήσεων. Από την άλλη, από τη ΝΔ τονίζουν ότι η πρόκληση του πρωθυπουργικού γραφείου να πει ο κ. Μητσοτάκης στους ηγέτες του ΕΛΚ, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, τα όσα ανέφερε στη Βουλή ήταν ηθελημένη «προβοκατόρικη», καθώς το Μαξίμου γνώριζε από την Κυριακή ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πάει σήμερα στις Βρυξέλλες, λόγω του συνεδρίου της ΝΔ.

Άλλωστε, οπως είναι σαφές, δεν μπορεί μια φράση αυτής της οξύτητας να έχει ειπωθεί από το βήμα της Βουλής και να μην έχει καταγραφεί σε ξένες πρωτεύουσες. Από τη ΝΔ, δε, απαντούν ότι, αντί να πάει ο κ. Μητσοτάκης στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, θα έρθουν ο Μάνφρεντ Βέμπερ και ο Μαργαρίτης Σχοινάς στην Αθήνα.

Σημειωτέον, βέβαια, μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να θέσει τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, μετά τις δραματικές εξελίξεις γύρω από το Brexit, όμως, αλλά και μετά την τρομοκρατική επίθεση στην κεντρική χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, το επίκεντρο της προσοχής της ευρωπαϊκής ηγεσίας είναι στραμμένο σε διαφορετική κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider