Περιθώριο έως την επομένη Δευτέρα έχει η Ελλάδα προκειμένου να κλείσει το 20% των προαπαιτούμενων μέτρων που παραμένουν σε εκκρεμότητα για να λάβει τη δόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Η κυβέρνηση πρέπει να βρει λύση όχι μόνο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας αλλά και για όλα τα κόκκινα δάνεια και τις ρυθμίσεις που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή  σχετικά με τα κριτήρια αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, η Αθήνα υπέβαλε νέα συμβιβαστική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών, με την οποία εκτιμάται ότι θα προστατευθεί περίπου 55% των δανειοληπτών, έναντι 75% της προηγούμενης πρότασης.

Με βάση την πρόταση αυτή, θα προστατεύονται δάνεια για πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ, προσαυξανόμενη κατά 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τα τρία. Για το εισοδηματικό κριτήριο, το οποίο είναι κρίσιμο κατά την κυβέρνηση γιατί προσδιορίζει αν θα διασωθούν μόνο τα φτωχότερα νοικοκυριά ή και η μεσαία τάξη, προτείνει να υπολογίζεται με βάση το ελάχιστο κόστος διαβίωσης πολλαπλασιαζόμενο με έναν συντελεστή (περίπου 1,6).

Με βάση αυτόν τον συντελεστή, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται περίπου στις 30.000 ευρώ. Συζητείται μάλιστα να μειώνεται ο συντελεστής με την πάροδο των ετών. Επίσης, προτείνεται να επανεξετασθεί ο νόμος συνολικά το 2016 ή το 2017 και να διορθωθεί, αν διαπιστωθεί ότι δεν λειτούργησε αποτελεσματικά.

Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό θα διεξαχθούν μαζί με τους εκπροσώπους των δανειστών αφού οι επικεφαλής τους έρχονται στην Αθήνα αύριο, ενώ από σήμερα κιόλας καταφθάνουν τα τεχνικά κλιμάκια.

Οι επόμενες ημέρες έως την Κυριακή προβλέπεται ότι θα είναι το διάστημα της σκληρής διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει για το σύνολο των χρηματοπιστωτικών μέτρων του Μνημονίου, περιλαμβανομένων των επιχειρηματικών δανείων. Κανονικά, το πακέτο αυτό θα εντασσόταν στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων για το 1 δισ. ευρώ, αλλά τώρα πρέπει να συμφωνηθεί νωρίτερα.

Εφόσον όλα πάνε καλά και υπάρξει συμφωνία έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, θα τελειώσει και η αγωνία για το κούρεμα των καταθέσεων. Και αυτό γιατί δεν θα υπάρχει κίνδυνος να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση μετά την 1/1/2016, με «συμμετοχή» των καταθετών όπως προβλέπει νέα κοινοτική οδηγία, η οποία τίθεται τότε σε εφαρμογή.

Θανάσης Κουκάκης