Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο 48ωρο για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, προκειμένου η Ελλάδα να κλείσει τη λίστα με τα προαπαιτούμενα και να μην οδηγηθεί με άδεια χέρια στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.

Το προγραμματισμένο για σήμερα Euro Working Group το οποίο θα εξέταζε την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και θα συνέτασσε την έκθεση προόδου της Ελλάδας αναβλήθηκε λόγω έλλειψης «ορατότητας» και ενδέχεται να συγκληθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, εάν και εφόσον ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το θέμα των πλειστηριασμών στην α΄ κατοικία, με τα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τις αλλαγές στις 100 δόσεις.

Σημειώνεται πως ο ίδιος ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici είχε ξεκαθαρίσει στις αρχές της εβδομάδας από την Αθήνα πως εάν δεν επιλυθούν τα 3- 4 εκκρεμή ζητήματα από τη λίστα των προαπαιτούμενων, η συμφωνία στο Eurogroup θα είναι πιο «δύσκολη» και βεβαίως δεν θα εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ που συνδέονται με τη συγκεκριμένη λίστα.

Στη βάση αυτή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να περάσει μια «δύσκολη» Δευτέρα, αν δεν υπάρξει ενδιάμεσα θετική εισήγηση του Euro Working Group.

Σύμφωνα με την ατζέντα του Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου «το Eurogroup θα ενημερωθεί για τη σημερινή κατάσταση σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της εκταμίευσης 3 δισ. ευρώ.

»Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος της πρώτης δόσης της χρηματοπιστωτικής ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος. Τα 3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις, σε συνάρτηση με την επίτευξη των δύο σειρών στόχων που έχουν τεθεί. Οι στόχοι έχουν συμφωνηθεί από τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, και έχουν εγκριθεί από την ομάδα του Eurogroup.

»Οι υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και των δοκιμών αντοχής για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, που διεξήχθησαν από τον Ενιαίο Μηχανισμό Επιτήρησης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 31 Οκτωβρίου. Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την παρουσίαση».

Θανάσης Κουκάκης