Με στόχο τη συμφωνία για τα 13 προαπαιτούμενα ώστε έως την ερχόμενη Τρίτη να ψηφιστεί από την Βουλή και το σχετικό νομοσχέδιο, προκειμένου το 1 δις ευρώ να εκταμιευθεί την ερχόμενη Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, συναντήθηκαν σήμερα οι θεσμοί με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη. Στο επίκεντρο του τελικού γύρου των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί το θέμα των «κόκκινων δανείων», μετά το σκληρό μπρα ντε φερ κυβέρνησης θεσμών των τελευταίων ημερών.

Ήδη οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει τα δύο από τα τρία βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα έκλεισε το θέμα του νέου Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας για το οποίο αποφασίστηκε ότι, το διοικητικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από τρεις Έλληνες και δύο ξένους εκπροσώπους των δανειστών ενώ συμφωνία υπήρξε και στο θέμα του ΑΔΜΗΕ οπού τελικά αποφασίστηκε η είσοδος στρατηγικού επενδυτή.

Αργά χθες το βράδυ μάλιστα στέλεχος του υπουργείου εξερχόμενο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές λίγο μετά τις 2:30 το πρωί, ανέφερε πως «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία»

Σε ότι αφορά το μείζον θέμα των «κόκκινων» δανείων στελέχη της κυβέρνησης που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση διευκρίνιζαν ότι η συμφωνία που αναμένεται και κλείσει μετά τη σημερινή συνάντηση, θα αφορά μόνο στη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.

Προσέθεταν δε, ότι αναφορικά με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και τα «κόκκινα» δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα υπάρξει νέα ρύθμιση που θα έρθει στην πρώτη αξιολόγηση του Ιανουαρίου, κι αυτό παρά το γεγονός ότι αρχικά η κυβέρνηση είχε πει ότι δεν υπάρχει θέμα πώλησης των δανείων αυτών.

Το μοντέλο που αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια είναι παρόμοιο με αυτό της Κύπρου και βάση αυτού γίνονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει τη δημιουργία εταιρειών διαχείρισης οποίες θα αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα λειτουργούν με βάση την ελληνική νομοθεσία ενώ και για αυτές θα ισχύει και ο κώδικας δεοντολογίας της ΤτΕ.

Παράλληλα θα υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών τόσο ως προς την οργάνωση της αγοράς (αυτόνομη λειτουργία των εταιριών ή joint ventures με τις τράπεζες) όσο και για την ουσία των τύπων ρυθμίσεων που θα μπορούν να ακολουθούν για τα διαχειριζόμενα δάνεια.

Επιπλέον εξετάζεται και το θέμα της ομαδοποίησης των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων που θα πουληθούν ανά κλάδο (π.χ ξενοδοχεία, ιχθυοκαλλιέργειες, εταιρείες ακινήτων, λιανεμπορικές επιχειρήσεις κλπ.).