Το 2017 οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το 2017 οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

Το 2017 θα εφαρμοσθούν οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας όπως ξεκαθάρισε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει εντός του 2016 στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη κατά 2 λεπτά το λίτρο, προκειμένου να αντλήσει χρήματα που θα της επιτρέψουν να μειώσει τα τέλη κυκλοφορίας από το 2017.

Τα τέλη κυκλοφορίας αυξήθηκαν εφέτος για τα αυτοκίνητα ηλικίας από 10 ετών και κάτω και κυβισμού άνω των 1.400 κ.ε. και μειώθηκαν για οχήματα με ηλικία άνω της δεκαετίας. Η αλλαγή αυτή αύξησε το ρυθμό κατάθεσης των πινακίων στις εφορίες και ασκεί πρόσθετες πιέσεις στην κυβέρνηση για μείωση των τελών.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι συνολικά πάνω από 1.100.000 ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν καταθέσει πινακίδες και πολλοί από αυτούς δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα περίπου 700.000 αυτοκίνητα κυκλοφορούν χωρίς τέλη κυκλοφορίας ενώ το 20% των οχημάτων έχουν δηλωθεί για απόσυρση.


Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας πέραν της 31η Δεκεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν θα δοθεί παράταση.

Αλλά οι αλλαγές που εξετάζει να δρομολογήσει στη νέα χρονιά στα τέλη κυκλοφορίας και στον τρόπο πληρωμής τους η κυβέρνηση δεν εξαντλούνται στο ύψος των τελών. Ειδικότερα, σχεδιάζεται η καθιέρωση ενός νέου αυτοκόλλητου που θα προμηθεύονται δωρεάν όλοι οι φορολογούμενοι με την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας και στο οποίο θα είναι ενσωματωμένα όλα τα στοιχεία του οχήματος στα οποία θα περιλαμβάνεται η πληρωμή των τελών, η ασφάλιση και ο έλεγχος ΚΤΕΟ.

Ακόμη, οι κάτοχοι αυτοκινήτων θα έχουν την δυνατότητα να καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας ξεχωριστά για κάθε μήνα κυκλοφορίας των οχημάτων τους. Με αυτό τον τρόπο, οι ιδιοκτήτες που έχουν ακινητοποιημένα τα αυτοκίνητα τους δεν θα υποχρεώνονται στην καταβολή τελών ενώ θα μπορούν να πληρώνουν το ποσό που αναλογεί στα τέλη κυκλοφορίας για έναν ή τρεις μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider