Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος με το κουαρτέτο των Θεσμών, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «άκουσαν τις προτάσεις μας, χωρίς να τις απορρίψουν».

Οι προτάσεις αφορούσαν την μείωση των επικουρικών συντάξεων και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (1,5% για τον εργοδότη και κατά 0,5% για τον εργαζόμενο) για τουλάχιστον δύο έτη.

Σημειώνεται ότι ενόψει του νέου Ασφαλιστικού που θα ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τους δανειστές για τον τρόπο με τον οποίο θα αποφύγει την μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνη κατά 1% ή 1,8 δισ. ευρώ.

«Ισχύει η δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι θα προστατεύσουμε τις συντάξεις και θα προχωρήσουμε σε μια δίκαιη μεταρρύθμιση», δήλωσε ο υπουργός αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης.

Η Κυβέρνηση απ ότι φαίνεται, είναι διατεθειμένη να «θυσιάσει» τις επικουρικές συντάξεις προκειμένου να σώσει τις κύριες και να αντικαταστήσει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος με τον «κανόνα βιωσιμότητας», βάσει του οποίου θα εκτιμάται η βιωσιμότητα του ΕΤΕΑ.

Επιπλέον πρότεινε στους εκπροσώπους των δανειστών οριζόντιες μειώσεις στο εφάπαξ βοήθημα (της τάξης του 10%), μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ (με την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων) και περικοπές στο μέρισμα που εισπράττουν 280.000 δημόσιοι υπάλληλοι από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.