Ενεργοποιείται η έκπτωση φόρου 40% για ανακαίνιση κατοικιών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενεργοποιείται η έκπτωση φόρου 40% για ανακαίνιση κατοικιών
Θέμα ημερών η έκδοση της ΚΥΑ που θα θέσει σε εφαρμογή το φορομπόνους έως 6.400 ευρώ, για εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης ακινήτου, κατά το διάστημα 2020-2022.

Τίθεται άμεσα σε εφαρμογή η έκπτωση 40% του φόρου φυσικών προσώπων για εργασίες ανακαίνισης, επισκευής ή ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr είναι θέμα ημερών η έκδοση της ΚΥΑ που θα ενεργοποιήσει το μέτρο. Η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, Ενέργειας Κ. Σκρέκα, του υφυπουργού Οικονομικών Α. Βεσυρόπουλου και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή θα καθορίζει τις προϋποθέσεις, τους όρους και η διαδικασία εφαρμογής του φορομπόνους.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, η έκπτωση καλύπτει ανώτατο συνολικά όριο δαπανών 16.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το πλαφόν του φορομπόνους διαμορφώνεται στα 6.400 ευρώ. Οι δαπάνες αυτές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός της τριετίας 2020-2022. Επομένως, καλύπτουν και τις ανακαινίσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος, καθώς το μέτρο είχε αναγγελθεί από πέρυσι, με την «επέλαση» ωστόσο του κορωνοϊού να καθυστερεί την ενεργοποίησή του.

Η έκπτωση θα κατανεμηθεί ισόποσα σε τέσσερα χρόνια, φτάνοντας κατά συνέπεια έως τα 1.600 ευρώ κατ΄ έτος. Επίσης, το μέτρο καλύπτει τις δαπάνες που πραγματοποιούνται για τη λήψη υπηρεσιών (όχι για αγορά υλικών) και σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων. Επομένως, αφορά μόνο τις αμοιβές ηλεκτρολόγων, υδραυλικών και λοιπών τεχνιτών, που θα πραγματοποιήσουν τις σχετικές εργασίες.

«Εκτός» έκπτωσης οι πληρωμές με μετρητά

Παράλληλα, απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου από το ποσό των δαπανών ανακαίνισης αποτελεί η απόδειξή τους με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. Κάτι που σημαίνει πως για να κερδίσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου την έκπτωση φόρου, θα πρέπει να ζητήσει τιμολόγια από τους τεχνίτες που ανέλαβαν το έργο της ανακαίνισης και να τους πληρώσει για τις εργασίες μέσω POS ή τραπεζικού συστήματος.

Αντίθετα, δαπάνες που πληρώθηκαν με μετρητά δεν λαμβάνονται υπόψη. Επίσης, δεν μπορούν να κάνουν χρήση της έκπτωσης του 40% όσοι έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ή σχεδιάζουν να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης στο μέλλον.

Στην περίπτωση της ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων, μέσω του μέτρου θα καλύπτονται περίπου οι ίδιες εργασίες με τις επιλέξιμες παρεμβάσεις των προγραμμάτων «Εξοικονομώ». Επομένως, από το φόρο εισοδήματος θα εκπίπτουν μεταξύ άλλων δαπάνες για εργασίες για την τοποθέτηση θερμομόνωσης, την αντικατάσταση κουφωμάτων, την εγκατάσταση συστήματος παραγωγής ζεστού νερού με χρήση ΑΠΕ, καθώς και την εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης-ψύξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider