Τα δύο επικίνδυνα δημοσιονομικά «στοιχήματα» για την Ελλάδα

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα δύο επικίνδυνα δημοσιονομικά «στοιχήματα» για την Ελλάδα
Εμβόλια, δηλαδή... τουρισμός και πετρέλαιο, κρίνουν την δημοσιονομική επιβίωση το 2021. Και τα δύο είναι στοιχήματα που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ότι μπορούν να «κερδηθούν» μέσα στο τρέχον έτος, μετά από όσα «ακούσθηκαν» στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Σε λίγες ώρες θα είναι γνωστή η απόφαση του ΟΠΕΚ για το πως θα κινηθεί με την παραγωγή του πετρελαίου φέτος.

Οι εκτιμήσεις, των αναλυτών που παρακολουθούν τις οικονομικές και γεωπολιτικές «ίντριγκες» στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας, υποστηρίζουν ότι όποια και αν είναι η απόφαση, ο «μαύρος χρυσός» θα κινηθεί ίσως με κάποια σκαμπανεβάσματα προς τα 70 δολάρια το βαρέλι. Αυτή είναι άλλωστε και η «πρόβλεψη» της Julius Bear, 70 δολάρια μέσα στο 2021…

Μια τιμή του πετρελαίου στα 70 δολ. είναι κάτι που ξεφεύγει από τα όρια συγκράτησης των πληθωριστικών πιέσεων μέσω της νομισματικής πολιτικής, καθώς επηρεάζει άμεσα τις τιμές σε τρόφιμα, μεταφορές και όλες τις μεταβλητές ανάκαμψης της οικονομίας, όπως είναι οι πρώτες ύλες παρά την παρατεταμένη ύφεση.

Το «πράσινο διαβατήριο» ή όπως αλλιώς ονομασθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού του οποίου την εισαγωγή, ανέλαβε να προετοιμάσει η τόσο αποτελεσματική (!) και επιτυχημένη στην προμήθεια εμβολίων για την ΕΕ, Κομισιόν θα πρέπει να έχει «σχεδιασθεί» μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Αυτή ήταν η απόφαση στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, ή τουλάχιστον αυτή ήταν στα λόγια η απόφαση της Συνόδου, στην οποία βιάστηκαν πολλοί στην Ελλάδα να βασισθούν.

Η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι από τους ισχυρούς ηγέτες της ΕΕ αναγνωρίζοντας ότι αυτή η απόφαση είναι… ανέφικτη δεν δίστασαν να το πουν στην Σύνοδο, λίγο πριν αποχωρήσουν από την τηλεδιάσκεψη. Ορισμένοι μάλιστα προχώρησαν και στα έργα. Χαρακτηριστική η απόφαση της Αυστρίας ότι «θα ψάξει» για εμβόλια μόνη της ή μαζί με άλλες χώρες (Δανία) για να εξασφαλίσουν εμβόλια πέραν της ΕΕ. Οι ρυθμοί τροφοδοσίας με εμβόλια των χωρών της ΕΕ και οι εμβολιασμοί οδηγούν σε εκτιμήσεις ανοσίας στις καλύτερες των περιπτώσεων το ερχόμενο φθινόπωρο. Και αυτό με την προϋπόθεση ότι θα επιταχυνθεί η παραγωγή εμβολίων και θα ανανεωθεί η καμπάνια εμβολιασμών πριν από τον ερχόμενο χειμώνα...

Χωρίς όμως επαρκή εμβόλια δεν υπάρχει ανοσία και «πράσινο» διαβατήριο ή αλλιώς πιστοποιητικό ανοσίας. Χωρίς διαβατήριο ανοσίας βέβαια δεν μπορεί να μιλάει κανείς για επανεκκίνηση του τουρισμού και μάλιστα από τον Ιούλιο μήνα...

Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία του ισχύοντος περιβάλλοντος. Με αυτά τα δεδομένα, ακριβό πετρέλαιο, με αναζωπύρωση του πληθωρισμού στα βασικά είδη κατανάλωσης και τις παραλλαγές του covid 19 να αναζωπυρώνουν με κάθε τουριστικό πακέτο την πανδημία, είναι σαφές ότι οι αναθεωρήσεις των δημόσιων οικονομικών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για το 2021 από το ΥΠΟΙΚ δεν είναι παρά ασκήσεις επί χάρτου.

Αναμφίβολα η πρώτη εκτόνωση αυτής της ανελαστικής πλέον πίεσης, θα αναζητηθεί στα χρηματοδοτικά «εργαλεία» του ΟΔΔΗΧ. Και αυτό γιατί με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό μπορεί να επεκτείνει χωρίς «ζημία» το εύρος του δανεισμού από τα 12 – 14 δισ. ευρώ στα 16 –18 δισ. ευρώ, προς τέρψη και των primary dealers που περιμένουν πως και πως κάποιες νέες μεγαλύτερες εκδόσεις.

Αυτό όμως δεν αλλάζει τη βάση του προβλήματος, που στο επίπεδο των δαπανών προσθέτει τον κίνδυνο της ανόδου των τιμών στα βασικά είδη κατανάλωσης και στο επίπεδο των εσόδων εξακολουθεί να κρατάει «εκτός μάχης» τον τουρισμό.

Ένα τέτοιο «μίγμα» μπορεί να κάνει το καζάνι που ήδη βράζει να χάσει το καπάκι του...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider