ΕΝΔΙΣΥ: Οι συνταξιούχοι που δεν πρόκειται να πάρουν αναδρομικά, πρέπει να κάνουν αγωγές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΝΔΙΣΥ: Οι συνταξιούχοι που δεν πρόκειται να πάρουν αναδρομικά, πρέπει να κάνουν αγωγές
«Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι θιγόμενοι συνταξιούχοι, ότι οι αγωγές πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό», τονίζει το Δίκτυο.

Έκκληση σε όλους τους συνταξιούχους με συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, που δεν θα λάβουν τίποτα από τα «κουτσουρεμένα» αναδρομικά του 11μήνου, να κάνουν αγωγές, απευθύνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι θιγόμενοι συνταξιούχοι, ότι οι αγωγές πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος, μετά την καταβολή των αναδρομικών, να μην μπορούν να γίνουν αγωγές. Εν αναμονή της απαραίτητης υπουργικής απόφασης, οι συνταξιούχοι πρέπει να κινηθούν με ταχύτητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικτύου Νίκος Χατζόπουλος.

Σύμφωνα με το Δίκτυο, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν θα λάβουν αναδρομικά, είναι όλοι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, αλλά και εκείνοι που λάμβαναν ΕΚΑΣ, συντάξεις αναπηρίας, χηρείας, καθώς και οι κληρονόμοι που ο θάνατος υπήρξε μετά το 2016 και δεν έχουν αποποιηθεί του κληρονομικού δικαιώματος. «Όλοι αυτοί έχουν περιθώριο αγωγής μέχρι το τέλος του έτους», τονίζει.

«Παραμένει σταθερή η θέση μας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ του 2015, οι οποίες δεν έχουν εφαρμοστεί στο σύνολο από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ανατροπή της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ του Ιουλίου του 2020. Εμείς επιμέναμε από τότε, ότι όλοι οι συνταξιούχοι έπρεπε να έχουν καταθέσει τις αγωγές».

Πράλληλα οι συνταξιούχοι αντιδρούν στις φήμες περί δεύτερης πιλοτικής δίκης για το θέμα των δώρων και τις μειώσεις στην επικουρική.

Επικούρηση - Εισφορά αλληλεγγύης

Αναφορικά με το νέο μοντέλο επικούρησης που δρομολογεί η κυβέρνηση, το ΕΝΔΙΣΥ αναφέρει πως το κεφαλαιοποιητικό μοντέλο με τη δημιουργία «ασφαλιστικού κουμπαρά» μπορεί να δελεάζει τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, αλλά δημιουργεί τεράστια «μαύρη τρύπα» στην επικούρηση για τους ήδη συνταξιούχους.

«Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις. Δεν τον πιστεύουμε. Είναι ο ίδιος που δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν όλα τα
αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους και τελικά θα πληρωθεί μόλις το 1/3 αυτών και μάλιστα θα λάβουν πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Δικτύου, υπάρχουν μελέτες που προσδιορίζουν το κόστος μετάβασης από το αναδιανεμητικό στο κεφαλαιοπητικό σύστημα σε 56δισ. ευρώ, ενώ για να καλυφθεί το ποσό το υπουργείο Εργασίας προγραμματίζει να «σπάσει τον κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ, που έχει συγκεντρώσει ένα ποσό περίπου 11 δισ. ευρώ.

Τέλος, σε ότι αφορά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2021 που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη και αφορά μόνο τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider