Ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών στο οποίο το Δημόσιο θα επιδοτεί για ορισμένο χρονικό διάστημα σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία, εξήγγειλε χθες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξειδικεύοντας το πρόγραμμα αυτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως αφενός θα καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα προέκυψαν, μέχρι σήμερα, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού, αφετέρου θα αφορά και στα εξυπηρετούμενα δάνεια όλων όσων επλήγησαν από την πανδημία. Στη βάση αυτή ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως το πρόγραμμα θα θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και πως θα δίνει κίνητρα για αποπληρωμή των υποχρεώσεων.

Συγκεκριμένα, με το εν λόγω πρόγραμμα:

  • Θα επιδοτείται για ορισμένο χρονικό διάστημα σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία που κατέστησαν μη εξυπηρετούμενα πριν το τέλος του 2018. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να κριθεί πως η ρύθμιση που έχουν συμφωνήσει τράπεζα και δανειολήπτης είναι «βιώσιμη».
  • Θα επιδοτείται για ορισμένο χρονικό διάστημα μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία που κατέστησαν μη εξυπηρετούμενα με το ξέσπασμα της πανδημίας. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να κριθεί πως η ρύθμιση που έχουν συμφωνήσει τράπεζα και δανειολήπτης είναι «βιώσιμη».

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image