Λαγκάρντ: Έτοιμη η ΕΚΤ να ρίξει 3 τρισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Έτοιμη η ΕΚΤ να ρίξει 3 τρισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Η ΕΚΤ αναλαμβάνει το επόμενο διάστημα να διοχετεύσει πρόσθετη ρευστότητα ύψους 3 τρισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του τραπεζικού συστήματος στα ήδη υφιστάμενα αρνητικά επιτόκια (-0,75%).

Έτοιμη να διευρύνει ακόμα περισσότερο τον ισολογισμό της είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αποκάλυψε σε άρθρο της επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Έχοντας η ίδια προειδοποιήσει για τη λήψη δραστικότερων οικονομικών μέτρων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, αναλαμβάνει το επόμενο διάστημα να διοχετεύσει πρόσθετη ρευστότητα ύψους 3 τρισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του τραπεζικού συστήματος στα ήδη υφιστάμενα αρνητικά επιτόκια (-0,75%).

Όπως σημειώνει η ίδια, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους που ωφελούνται από τα προγράμματα παροχής εγγυήσεων λόγω του κορονοϊού μπορούν να γίνονται αποδεκτά από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος ως collateral (ενέχυρα) στις δανειοδοτικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων και των μικρότερων δανείων.

Με αυτό τον τρόπο η ΕΚΤ ανοίγει πλήρως τη βεντάλια ρευστότητας, για κάτι που μας είχε προϊδεάσει ήδη πριν λίγες ημέρες καθώς μέσω του πλαισίου ACC δίνεται η δυνατότητα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να διευρύνουν το εύρος των επιλέξιμων πιστωτικών απαιτήσεων για τους αντισυμβαλλομένους στις δικαιοδοσίες τους.

Παράλληλα μέσω του πακέτου έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνεται η δυνατότητα αποδοχής δανείων με χαμηλότερη πιστωτική ποιότητα, δανείων προς άλλους τύπους οφειλετών, μη αποδεκτά στο γενικό πλαίσιο της ΕΚΤ.

Η Λαγκάρντ αναφέρει πως ο καλύτερος τρόπος για να θωρακιστεί το παραγωγικό δυναμικό και οι θέσεις εργασίας είναι η πλήρης ευθυγράμμιση της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής – και η διασφάλιση ίσων όρων για την καταπολέμηση του ιού. «Αυτό θα μας επιτρέψει να επανέλθουμε σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και πληθωρισμού όταν η πανδημία του κορονοϊού θα έχει περάσει», επισημαίνει η ίδια.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι συνολικές αγορές assets (περιουσιακών στοιχείων) από την ΕΚΤ, δηλαδή των 20 δισ. ευρώ μηνιαίως (ανακοίνωση Δεκέμβριος), του APP των 120 δισ. ευρώ και του PEPP των 750 δισ. ευρώ, θα ξεπεράσουν το 1 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου της ΕΚΤ οι αγορές στοιχείων του ενεργητικού μέσω του υφιστάμενου προγράμματος APP (Asset Purchase Programme) και του Temporary Envelope αυξήθηκαν στα 51 δισ. ευρώ, ενώ αύξηση παρατηρήθηκε και στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων του ενεργητικού του δημόσιου τομέα στις δευτερογενείς αγορές (PSPP, πυλώνας του APP) σε 7 δισ. ευρώ, που είναι και το υψηλότερο σημείο από το 2017.

Ομόλογα ύψους 30,15 δισ. ευρώ αγόρασε η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος έκτακτης ανάγκης PEPP μέχρι τις 3 Απριλίου (σε λογιστική βάση έφτασαν τα 15,4 δισ. ευρώ μέχρι τις 31 Μαρτίου), ενώ εκρηκτική άνοδος σημειώθηκε και στο πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων απαιτήσεων (ABSPP) σε 2,9 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα που είναι και το υψηλότερο από την έναρξη του προγράμματος το 2014.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider