Μεσολαβήσεις και διαβουλεύσεις για τη γεφύρωση των διαφορών πριν το Eurogroup

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεσολαβήσεις και διαβουλεύσεις για τη γεφύρωση των διαφορών πριν το Eurogroup
Στη σημερινή τους τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ καλούνται να δείξουν ότι η ευρωζώνη πορεύεται συντονισμένα στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Πλούσιο παρασκήνιο και επαφές σε ανώτατο επίπεδο εντός των ευρωπαϊκών θεσμών και των ηγεσιών της ευρωζώνης είχαμε τις τελευταίες ώρες προκειμένου να βρεθεί κατά το σημερινό Eurogroup μια συμβιβαστική λύση και μια συνεκτική απάντηση στην κρίση του κορονοϊού.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα θα ξέρουμε το εάν αυτό που ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο έχει χαρακτηρίσει ως «ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό δίκτυ ασφαλείας εναντίον των επιπτώσεων του κορονοϊού» είναι στο τραπέζι ή όχι.

Στη σημερινή τους τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ καλούνται να δείξουν ότι η ευρωζώνη πορεύεται συντονισμένα στην αντιμετώπιση της κρίσης και ότι θα πράξει ότι είναι απαραίτητο για να προστατευθεί το ευρώ.

Μετά την ανοικτή σύγκρουση Ολλανδίας – Ιταλίας στο χθεσινό Eurogroup αυτό δεν θα είναι εύκολο. Η Ιταλία φέρεται να επιθυμεί ο δανεισμός από τις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να γίνεται χωρίς προϋποθέσεις και συγκεκριμένους όρους. Η ευρωζώνη θέλει όμως να διασφαλίσει πως αυτό θα αφορά αποκλειστικά χρήματα που πηγαίνουν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Η Ολλανδία είναι αντίθετη στα ευρωομόλογα, θεωρώντας πως αυξάνουν τους κινδύνους για την Ευρώπη. Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης θεωρούν πως αυτό το βήμα είναι καθοριστικό για να αποκτήσει η νομισματική ένωση ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά.

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων και η ΕΚΤ

Και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τάσσεται ανοικτά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, καθώς θεωρεί πως η ανάταξη της ευρωζώνης από την ύφεση θα απαιτήσει διαθέσιμους πόρους ύψους τουλάχιστον 1,5 τρισ. ευρώ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα επενδύονται πολλά στο διαμεσολαβητικό ρόλο Γερμανίας και Γαλλίας και στις επαφές που κατά πληροφορίες έγιναν σε ανώτατο επίπεδο τις τελευταίες ώρες για να γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider