Πόση ευελιξία κέρδισε η Ελλάδα στο χθεσινό Eurogroup

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόση ευελιξία κέρδισε η Ελλάδα στο χθεσινό Eurogroup
Η Ελλάδα θα μπορέσει να δαπανήσει όσα πρέπει για να προφυλάξει τον πληθυσμό της από τον Covid-19.

Πλήρη ελευθερία για να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού, αλλά και ίασης των πληγών που θα αφήσει σε κοινωνία και οικονομία η πανδημία, έχει πλέον η ελληνική κυβέρνηση, μετά τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup.

Στη βάση της πλήρους ευελιξίας που αποφάσισε χθες η Ευρωομάδα για την Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης η χώρα μας θα μπορέσει να δαπανήσει όσα πρέπει για να προφυλάξει τον πληθυσμό της από τη νόσο, για να στηρίξεις εργαζόμενους, επαγγελματίες και επιχειρήσεις από την οικονομική κάμψη και παραλυσία που επέφερε ο ιός, αλλά και για να δημιουργήσει υποδομές που θα διασφαλίζουν πως μελλοντικές αντίστοιχες πανδημίες δεν θα μας βρουν σε μειονεκτική θέση.

Στη βάση αυτή, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα μια σειρά από παρεμβάσεις, όπως:

  • Προσλήψεις προσωπικού και επενδύσεις σε υποδομές που θα στηρίξουν τα νοσοκομεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας
  • Αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών για μεγάλες κατηγορίες πολιτών.
  • Την παροχή της εγγύησης του Δημοσίου για δάνεια σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.
  • Στοχευμένη επιδοματική πολιτική για ανέργους και επηρεαζόμενους από την κρίση.
  • Ευελιξία στην εξόφληση τραπεζικών υποχρεώσεων των πληττόμενων από την κρίση.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης διαθέτει την απαραίτητη ευελιξία για την αντιμετώπιση των αυξημένων αυτών δημοσίων δαπανών και των συνακόλουθα μειωμένων φόρων και όλα τα κράτη μέλη θα αξιοποιήσουν πλήρως αυτή την ευελιξία.

Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες επιπτώσεις στα έσοδα και στις δαπάνες δεν θα επηρεάσουν τη συμμόρφωση της χώρας μας με τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες, στόχους και απαιτήσεις. Αυτό θα γίνει γιατί οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών μέτρων για την απόκρουση του κορονοϊού θα αποκλειστούν κατά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης της Ελλάδος με τους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις της ΕΕ.

Οι κινήσεις αυτές είναι απολύτως συμβατές με το πνεύμα των χθεσινών αποφάσεων του Eurogroup το οποίο αποσαφήνισε πως θα κάνει «ότι χρειαστεί» για να εξασφαλίσει ότι θα αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες του COVID-19 και κυρίως ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο τα οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα της ευρωζώνης. Στα επιτεύγματα αυτά συμπεριλαμβάνεται και η δημοσιονομική σταθεροποίηση και η ανάκαμψη της Ελλάδος μετά από δέκα δύσκολα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider