Αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού
Η διαδικασία επανεξέτασης του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα του μήνα. Όλα τα σενάρια.

«Αντίστροφη μέτρηση» για την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης πρόκειται να μεταβεί σήμερα, Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απάντησης του πρωθυπουργού, στις επίκαιρες ερωτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Την Παρασκευή στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις εργασιακές σχέσεις και την ανεργία, ενώ εκεί θα γίνει και η έναρξη των διαβουλεύσεων για την διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η διαδικασία επανεξέτασης του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα του μήνα και αφορά σε περισσότερους από 800.000 εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό, περίπου 300.000 λόγω των μισθολογικών τριετιών, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας και άλλων 19 επιδομάτων, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τις κατώτατες αποδοχές.

Τα σενάρια

Το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται προβληματισμένο αναφορικά με το ύψος της αύξησης των κατώτατων αποδοχών, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει την ενίσχυσή τους κατά 7,5%+7,5% για την επόμενη διετία.

Υπενθυμίζεται πως η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου στα 703 ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.

Τα συνδικάτα διεκδικούν την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά του δικαιώματος των κοινωνικών εταίρων να αποφασίζουν για την εξέλιξη του.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, επεσήμανε πως η παρούσα κυβέρνηση είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, που πρέπει να συνδέεται με τον ρυθμό της οικονομικής μεγέθυνσης και την παραγωγικότητα της οικονομίας.

Θετικός εμφανίστηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, καθώς, όπως δήλωσε, «δεν είναι κακό να γίνεται αύξηση στον κατώτατο μισθό, αρκεί τα ποσοστά του μέσου μισθού να μην απέχουν πολύ από τα ποσοστά αύξηση της μέσης παραγωγικότητας».

Τόσο τα στελέχη της κυβέρνησης όσο και οι εργοδότες δεν αποκλείουν μια «λογική» αύξηση για φέτος της τάξεως του 4-5%, δηλαδή από 26 ως 32 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί μεταξύ 676 - 682 ευρώ, από 650 ευρώ που είναι σήμερα.

Πάντως, σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα η οποία εμφανίζει μειωμένο κατώτατο μισθό τον Ιανουάριο του 2020 συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2010 και μάλιστα κατά 12% και βρίσκεται στην 11η θέση με 758 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider