Το «Νίκος Καζαντζάκης» πρότυπο για τα νέας γενιάς δημόσια έργα 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «Νίκος Καζαντζάκης» πρότυπο για τα νέας γενιάς δημόσια έργα 
Πως το υπουργείο Υποδομών σχεδιάζει να αποφύγει άλλη μια περίπτωση... Ελληνικού.

Το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πρώτα έργα που θα πραγματοποιηθούν με την μορφή των «προτάσεων καινοτομίας», την οποία ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσα στο επόμενο διάστημα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής κατά τη χθεσινή υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Ηράκλειο, το δάνειο των 180 εκατ. ευρώ για το νέο αεροδρόμιο, συνδέεται άμεσα με την αξιοποίηση του χώρου του «Νίκος Καζαντζάκης» με το που σταματήσει την λειτουργία του.

Προκειμένου να αποφευχθεί μια ακόμη περίπτωση «Ελληνικού» και για να μην μείνει η έκταση ανεκμετάλλευτη για χρόνια στο υπουργείο Υποδομών σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν για πρώτη φορά τις «προτάσεις καινοτομίας» ή όπως λέγονται διεθνώς «unsolicited proposals».

Τι είναι οι προτάσεις καινοτομίας

Πρόκειται για ένα εργαλείο που είχε παρουσιαστεί στο προεκλογικό Πρόγραμμα Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες να παρουσιάζουν δικές τους μελέτες και προτάσεις για ένα έργο. Ουσιαστικά αντί να ακολουθείται ο καθιερωμένος δρόμος όπου το δημόσιο εκπονεί τις μελέτες και προκηρύσσει ένα διαγωνισμό, οι ιδιώτες πραγματοποιούν τις προμελέτες και προτείνουν το χρηματοοικονομικό μοντέλο. Στη συνέχεια εφόσον επιλεγεί κάποια πρόταση τότε προκηρύσσεται ο διαγωνισμός. Στο υπουργείο Υποδομών θεωρούν πως έτσι θα μπορέσουν να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες.

Για να γίνει όμως πραγματικότητα αυτό το σχέδιο θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Αυτό θα γίνει μέσω νομοσχεδίου που ετοιμάζει το υπουργείο Υποδομών, για την επικαιροποιήση του νόμου 4412 για τις δημόσιες συμβάσεις και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση μέσα στους επόμενους μήνες. Σημειώνεται ότι οι προτάσεις καινοτομίας εφαρμόζονται ήδη σε χώρες της ΕΕ όπως η Ιταλία αλλά και σε Καναδά, Ελβετία, Νότια Κορέα, Νότια Αφρική, ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider