Ξεκινά η μεταρρύθμιση του ESM

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά η μεταρρύθμιση του ESM
Σε συμφωνία επί της αρχής κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Τι περιλαμβάνει.

Σε συμφωνία επί της αρχής για τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) κατέληξε σήμερα Πέμπτη το Eurogroup.

Την επίτευξη συμφωνίας ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία επί της αρχής για ένα πακέτο στοιχείων που σχετίζεται με τη μεταρρύθμιση του ESM και θέσαμε τα θεμέλια για επικείμενες αποφάσεις για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του κοινού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων», δήλωσε ο Σεντένο σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι χρειάζεται να αποσαφηνιστούν κάποιες «εκκρεμότητες νομικής φύσης». Αυτό θα μπορούσε να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Σεντένο, προσθέτοντας ότι η μεταρρύθμιση θα υπογραφεί στη συνέχεια το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Δήλωσε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα πρέπει να εξεταστούν τον Ιανουάριο είναι οι ρήτρες για τη διαδικασία αναδιάρθρωσης δημόσιου χρέους σε χώρες που υπάγονται σε προγράμματα διάσωσης.

Αυτές οι ρήτρες, γνωστές ως ρήτρες συλλογικής δράσης για το σύνολο των ομολόγων (single-limb CACs), μπορούν να διευκολύνουν την αναδιάρθρωση χρέους όταν χρειαστεί σε εξαιρετικές συνθήκες, αν και η Ιταλία έχει εγείρει ανησυχίες ότι αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των αποδόσεων του υψηλού της χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider