Την πεποίθηση πως από το 2021 θα επέλθει μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα Τρίτη στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως για το 2020 η κυβέρνηση αναμένει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,8%, ενώ αναφορικά δε με την δημοσιονομική πολιτική ξεκαθάρισε πως αυτή θα παραμείνει αυστηρή στο σκέλος των δαπανών, ώστε η χώρα να είναι συνεπής με τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Στη βάση αυτή εκτίμησε πως θα επέλθει μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός ανέλυσε τα οφέλη που αναμένει η κυβέρνηση από την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, ενώ τόνισε πως θα έρθει σύντομα νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα.

Λίγο νωρίτερα είχε εστιάσει στις ελαφρύνσεις που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο σε δέκα άξονες.

s

Ο κ. Σταϊκούρας εστίασε στην καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα. Με τη μείωση αυτή αναμένεται να ευνοηθούν όχι μόνο όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, αλλά το σύνολο των φορολογουμένων, αφού το εισόδημά τους φορολογείται κλιμακωτά.

Ακόμη, επικέντρωσε στη μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ συνεχίζει να ισχύει η μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου της για τις νεοφυείς επιχειρήσεις για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας τους.

Όπως τόνισε, με το φορολογικό νομοσχέδιο θα επέλθει μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα νομικά πρόσωπα.

Ο υπουργός επεσήμανε πως με τις νέες αλλαγές θα έρθει εξορθολογισμός στη φορολόγηση των stock options, για τα οποία πλέον η υπεραξία από την άσκησή τους, δε θα προστίθεται στα λοιπά εισοδήματα του φορολογούμενου, προκειμένου να υπαχθεί στην φορολόγηση με βάση την κλίμακα, αλλά αντίθετα θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 15%.

Όσον αφορά στις παροχές σε είδος τόνισε πως πλέον δεν θα λογίζεται στο σύνολο του ποσού του δανείου, αλλά η διαφορά των τόκων που προκύπτει με βάση το επιτόκιο με το οποίο βαρύνεται το δάνειο που λαμβάνει ο εργαζόμενος και του επιτοκίου με το οποίο θα βαρυνόταν αν λάμβανε το δάνειο με επιτόκιο ίσο με το μέσο επιτόκιο της αγοράς.

Αναλύοντας περαιτέρω τους άξονες της φορολογικής πολιτικής ο υπουργός ανέφερε πως με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5% και θεσπίζεται η υπό όρους απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής.

Ο ίδιος τόνισε πως με τις φορολογικές παραβάσεις που θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή αναστέλλεται η επιβολή ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από 1-1-2006 και εφεξής, ενώ η αναστολή του ΦΠΑ θα καταλαμβάνει και την αντιπαροχή. Τέλος, ανάφερε πως αναστέλλεται η επιβολή του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων για τρία χρόνια και εισάγονται κίνητρα για την πραγματοποίηση δαπανών που θα πραγματοποιηθούν για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, με τη χορήγηση έκπτωσης φόρου 40% για δαπάνες των σχετικών εργασιών.