ΔΝΤ: Στο 2% «προσγειώνει» τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2019

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Στο 2% «προσγειώνει» τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2019
Καμπανάκι ΔΝΤ για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Βλέπει «σύννεφα» και στη διεθνή οικονομία. Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του.

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών του τόσο για την παγκόσμια, όσο και για την ελληνική οικονομία, προχώρησε σήμερα, Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που παρουσιάστηκε στα πλαίσια της Ετήσιας Συνόδου του οργανισμού στην Ουάσιγκτον.

Για την Ελλάδα το ΔΝΤ αναθεωρεί προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις του τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Το ΔΝΤ βλέπει για εφέτος ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2%, ενώ για το 2020 προβλέπει ανάπτυξη 2,2%. Να σημειωθεί πως το Ταμείο τον περασμένο Απρίλιο και μιλούσε για ανάπτυξη 2,4% το 2019 και 2,2% το 2020.

Για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος, το ΔΝΤ εκτιμά πως από 3,5% του ΑΕΠ το 2018, θα μειωθεί στο 3% εφέτος, ενώ για το 2020 προβλέπει αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο 3,3% του ΑΕΠ. Για το 2024 το ΔΝΤ εκτιμά πως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος θα είναι ελλειμματικό κατά 4,5%, δηλαδή προβλέπει επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.

Από τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΔΝΤ προκύπτει πως το Ταμείο βλέπει ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Συγκεκριμένα εκτιμά πως η ανεργία από 19,3% το 2018, θα ανέλθει εφέτος στο 17,8% και το 2020 στο 16,8%. Προ ενός έτους το Ταμείο εκτιμούσε πως εφέτος η ανεργία θα διαμορφωνόταν σε μέσα επίπεδα στο 18,1%.

Τέλος, το ΔΝΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός από 0,8% το 2018, θα ανέλθει σε μόλις στο 0,6% εφέτος, ενώ για το 2020 το Ταμείο προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,9% σε μέσα επίπεδα. Για το 2024 το ΔΝΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα είναι στο 1,8%, ήτοι θα κινείται στα ίδια με τα μέσα επίπεδα της ευρωζώνης.

Η παγκόσμια οικονομία

Το ΔΝΤ εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3% εφέτος και 3,4% το 2020, όταν τον Απρίλιο έβλεπε αύξηση του ΑΕΠ το 2020 κατά 3,6%. Ουσιαστικά εφέτος το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί με τον πλέον αργό ρυθμό από το τέλος της κρίσης. Κατά το ΔΝΤ η παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθεί να εξασθενεί λόγω της αύξησης των εμπορικών φραγμών και της αύξησης των γεωπολιτικών εντάσεων.

«Εκτιμούμε ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μειώσουν σωρευτικά το επίπεδο του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 0,8% έως το 2020», ανέφερε σχετικά η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Γκίτα Γκοπίνατ παρουσιάζοντας την έκθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider