ΕΣΕΕ: Σταθερό το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΕΕ: Σταθερό το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού

Σταθερές παραμένουν οι τιμές των τροφίμων, σε γενικές γραμμές, δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης με αφορμή τις διαπιστώσεις της συνομοσπονδίας από την καθιερωμένη διερεύνηση του κόστους του φετινού πασχαλινού τραπεζιού.

Με βάση τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα της ΕΣΕΕ, το κόστος αναμένεται να κινηθεί κατά 1,02% υψηλότερα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων σε σούπερ μάρκετ αλλά και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), η μέση συγκριτική μεταβολή των κρεατικών είναι ανοδική και κυμαίνεται στο 7,51%. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μεταβολή προέρχεται από την αξιοσημείωτη άνοδο της τιμής του κοτόπουλου (21,05%) και της χοιρινής μπριζόλας (4,65%) και πολύ λιγότερο από την αύξηση της τιμής του ντόπιου αρνιού (1,54%) και κατσικιού (2,82%).

Η σημαντική υποχώρηση των τιμών στα λαχανικά και στα φρούτα αποτέλεσε την κυριότερη παράμετρο συγκράτησης της ανοδικής πορείας του κόστους του φετινού τραπεζιού. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως ο μέσος ρυθμός μείωσης των τιμών στα οπωροκηπευτικά και στα φρούτα είναι της τάξεως του 18,79%, με τις πλέον αξιομνημόνευτες πτωτικές επιδόσεις να αφορούν τα κολοκυθάκια (48,65%), το μαρούλι (46,15%) και το λάχανο (42,31%), ενώ στον αντίποδα αυξητικά κυμάνθηκαν οι τιμές στα κρεμμύδια (12,00%) και στα μήλα (4,76%).

Όσον αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ, παρατηρείται μία μεσοσταθμική άνοδος των τιμών της τάξεως του 8,25%, μία εξέλιξη που μπορεί να θεωρηθεί ως αναμενόμενη, λόγω της μετάταξης αρκετών προϊόντων από το μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%, κατά τη διάρκεια του περσινού Ιουλίου. Τούτων δοθέντων, η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου κατά (23,7%) και του πασχαλινού τσουρεκιού (18,37%) συνιστούν τις βασικότερες μεταβολές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα προαναφερθέντα στοιχεία, το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού υπερβαίνει το αντίστοιχο περυσινό κατά 1,06 ευρώ. Για μία εξαμελή οικογένεια το συνολικό ύψος του φετινού τραπεζιού ανέρχεται στα 105,28 ευρώ, όντας αυξημένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (104,22 ευρώ) κατά 1,02%. Οι τιμές των κρεατικών (2,21%) και των προϊόντων σούπερ μάρκετ (11,62%) κινούνται αυξητικά σε αντίθεση με τις αντίστοιχες των λαχανικών-φρούτων (-13,29%).

Όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ: «εάν υποθέσουμε πως πραγματοποιείται μετάταξη προϊόντων από το 23% ΦΠΑ στο 24% ΦΠΑ, τότε η επιπλέον επιβάρυνση είναι της τάξεως των 0,21Euro ή 0,20% σε σχέση με το υπολογισθέν πασχαλινό τραπέζι του 2016. Κι αυτό γιατί θα αυξηθεί το κόστος για τα 2 πασχαλινά τσουρέκια κατά 0,05 ευρώ, το κόστος για αναψυκτικά κατά 0,02 ευρώ, το κόστος για το συσκευασμένο ελαιόλαδο κατά 0,04 ευρώ, το κόστος για τα συσκευασμένα (επεξεργασμένα) αυγά 0,03 ευρώ και το κόστος για μπύρες κατά 0,07 ευρώ: σύνολο 0,21 ευρώ.

Τα υπόλοιπα προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού (που έχουν επιλεγεί από το ΙΝ.ΕΜ.Υ.) για μία εξαμελή οικογένεια υπόκεινται σε ΦΠΑ 13%».

Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 22 με 26 Απριλίου 2016 και περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των λαχανικών - φρούτων όσο και σε αυτή των κρεατικών.

Παράλληλα, όμως, με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, το ΙΝ.ΕΜ.Υ. διενήργησε έρευνα για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει μία ετήσια συγκριτική αύξηση σε σχέση με την περυσινή εορταστική περίοδο, της τάξεως του 9,42%. Ειδικότερα, οι τιμές των θαλασσινών καταγράφουν ανοδική πορεία εν συγκρίσει με το 2015 (7,04%), ενώ όσον αφορά στις τιμές των λοιπών προϊόντων που πλαισιώνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας, υποχώρηση καταγράφουν μόνο οι ελιές (-0,74%), με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται για το τουρσί (21,49%). Όπως επισημάνθηκε και προηγουμένως η επίδραση από τη μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ σε αρκετά προϊόντα από το 13% σε 23% προκάλεσε επιβαρύνσεις στο καταναλωτικό κοινό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider