Ανοικτό κανάλι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόσο μέσω των επίσημων ενημερώσεων που γνωστοποιεί στην Κομισιόν, όσο και μέσω επαφών με στελέχη της Επιτροπής.

Αυτές οι επαφές έχουν βοηθήσει την πλευρά των Ευρωπαίων να αποκρυσταλλώσει τις ελληνικές θέσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις πριν την έναρξη της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης το Σεπτέμβριο.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν προγραμματίσει τη νέα κάθοδό τους στην Αθήνα το τελευταίο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου μετά την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού 2020 στην Κομισιόν και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Η ατζέντα περιλαμβάνει αρχικά την κάθοδο των τεχνικών κλιμακίων στις 16 Σεπτεμβρίου, ήτοι την επομένη της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής του προσχεδίου προϋπολογισμού στην Κομισιόν και των επικεφαλής στις 23 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ άλλων οι θεσμοί θα συλλέξουν στοιχεία για να τρέχουν μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Η βελτίωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές επηρεάζει θετικά την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που ενισχύει τα ελληνικά επιχειρήματά για μείωση των στόχων ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδα κάτω του 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει ότι το θέμα της μείωσης των στόχων για τα πλεονάσματα έχει ήδη τεθεί στους θεσμούς αλλά η ουσιαστική συζήτηση δεν πρόκειται να ξεκινήσει – εάν ξεκινήσει – πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στις 3 Σεπτέμβριου συνεδριάζει το EuroWorking Group και στις 13 Σεπτέμβριου το Eurogroup, συνεδριάσεις στις οποίες αναμένεται οι θεσμοί να παρουσιάσουν τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις τους αναφορικά με τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.