Στην έκδοση επταετούς ομολόγου προχωρά η Ελλάδα – Οι ανάδοχοι

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην έκδοση επταετούς ομολόγου προχωρά η Ελλάδα – Οι ανάδοχοι
Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την έκδοση ομολόγου, επταετούς διάρκειας, με στόχο να εκμεταλλευθεί τις θετικές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές.

Εντολή στους αναδόχους για να προχωρήσουν οι διαδικασίες έκδοσης επταετούς ομολόγου έδωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale.

Κατά την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ η διαδικασία θα ξεκινήσει στο κοντινό μέλλον και εξαρτάται από τις συνθήκες στις αγορές. Πληροφορίες πάντως θέλουν το βιβλίο προσφορών να ανοίγει ακόμη και αύριο, Τρίτη 16 Ιουλίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στόχος είναι να αντληθούν 2,5 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο της τάξεως του 2%.

Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,32% όταν ο τίτλος είχε εκδοθεί στις 5 Μαρτίου με απόδοση 3,9%. Το πενταετές ομόλογο έχει σήμερα απόδοση 1,32%.

Η διάθεση για ρίσκο διεθνώς και οι προσδοκίες ότι η χώρα θα βρεθεί σε επενδυτική διαβάθμιση το 2020, προλαβαίνοντας έτσι το διαφαινόμενο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο έτη, συντείνουν στη νέα πτώση του κόστους δανεισμού.

Μεσοπρόθεσμα το μεγάλο στοίχημα αφορά το να συμμετάσχουν τα ελληνικά ομόλογα στον δεύτερο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενισχύοντας έτσι τα περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης των αποδόσεών τους αλλά και της σύγκλισής τους με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider