Σήμερα η απόφαση του Eurogroup για τα 970 εκατ. ευρώ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα η απόφαση του Eurogroup για τα 970 εκατ. ευρώ
Η Ελλάδα, έστω και με καθυστέρηση, εφάρμοσε όλα τα προαπαιτούμενα που ξεκλειδώνουν τη δόση των 970 εκατ. ευρώ και το σημερινό άτυπο Eurogroup που διεξάγεται στο Βουκουρέστι, αναμένεται να εγκρίνει τα συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, αναμένεται να δώσει σήμερα το άτυπο Eurogroup που διεξάγεται στο Βουκουρέστι.

Η επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, όσον αφορά στην ολοκλήρωση της υλοποίησης των συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεών που είχε αναλάβει.

Ειδικότερα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ακόλουθες συγκεκριμένες δεσμεύσεις με προθεσμία έως τα τέλη του 2018 θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχουν εκπληρωθεί:

- Η θέσπιση του διάδοχου σχήματος τους νόμου Κατσέλη.

- Η δρομολόγηση βασικών διαγωνισμών ιδιωτικοποίησης, συμπεριλαμβανομένων της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, της Εγνατίας, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, καθώς και της ολοκλήρωσης σημαντικών βημάτων σχετικά με το έργο του Ελληνικού.

- Η εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ)•

- Η αναδιάρθρωση της θυγατρικής εταιρείας ακινήτων ΕΤΑΔ και η δρομολόγηση της υλοποίησης του συντονιστικού μηχανισμού για τις κρατικές επιχειρήσεις που υπάγονται στην ΕΕΣΥΠ

- Η επικαιροποίηση του σχεδίου αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ)

- Η μη συσσώρευση καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών (αν και απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων και την αποφυγή της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών).

- Η θέση σε λειτουργία μιας κρίσιμης μάζας κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΚΠΦΥ).

- Η ολοκλήρωση σημαντικών βημάτων για την εξασφάλιση της κεντρικής προμήθειας προϊόντων και υπηρεσιών υγείας.

- Η χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων σύμφωνα με τον χάρτη πορείας που έχει συμφωνηθεί.

- Η εκπόνηση και η έγκριση της στρατηγικής εξόδου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από το μετοχολόγιο των τραπεζών.

- Η θέσπιση εφαρμοστικής νομοθεσίας για την αδειοδότηση των επενδύσεων.

- Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου για την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη.

- Η διεξαγωγή, έως τα μέσα του 2019, ανεξάρτητης αξιολόγησης της διαδικασίας διορισμού των Διοικητικών Γραμματέων και των Γενικών Διευθυντών.

- Η βελτίωση του προγραμματισμού των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και τη σύνδεση του πολυετούς σχεδιασμού των προσλήψεων με τη Μεσοπρόθεσμη Δημοσιονομική Στρατηγική (ΜΔΣ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider