Πάνω από τον στόχο τα έσοδα για τον Οκτώβριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από τον στόχο τα έσοδα για τον Οκτώβριο

Με «κέρδη» έκλεισε ο Οκτώβριος για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι εισπράξεις των εφοριών για πρώτη φορά σε μηνιαία βάση κινήθηκαν πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, εκτός από την πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τον προηγούμενο μήνα κατέβαλαν και την πρώτη δήλωση ΦΠΑ μετά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών από 1 εκατ. επιτηδευματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Οι δύο αυτοί νέοι παράγοντες άλλαξαν την πορεία των εσόδων, με αποτέλεσμα τα φορολογικά έσοδα του Οκτωβρίου να κινηθούν κατά 190 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί.

Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 4,386 δισ. ευρώ έναντι μηνιαίου στόχου 4,196 δισ. ευρώ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο κατεγράφη και αύξηση των επιστροφών φόρου σε σχέση με τα ποσά που είχαν προϋπολογιστεί, αφού ανήλθαν στα 257 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 150 εκατ. ευρώ.

Εμφανώς βελτιωμένη εμφανίζεται και η εικόνα των εισπράξεων, όσον αφορά στη σύγκριση του φετινού Οκτωβρίου με τον αντίστοιχο περσινό, με τα έσοδα των ΔΟΥ να παρουσιάζονται αυξημένα κατά 470 εκατ., ενώ αυτά των τελωνείων κατά 244 εκατ., με αποτέλεσμα οι συνολικές εισπράξεις να καταγράψουν αύξηση κατά 714 εκατ. σε σχέση με πέρυσι.

Αξιοσημείωτος είναι και χαμηλός ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, οπότε και οι φορολογούμενοι είχαν αφήσει απλήρωτους φόρους και πρόστιμα ύψους 1,5 δισ. Ειδικότερα, τον Οκτώβριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά περίπου 600 εκατ., με βάση τα πρώτα προσωρινά στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ.

Τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο των εσόδων έχουν δημιουργήσει αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Παρά τη θετική πορεία του Οκτωβρίου ο κρατικός προϋπολογισμός, εξακολουθεί να καταγράφει σημαντικές απώλειες, άνω των 2 δισ. στο δεκάμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider