Ανοικτά θέματα για κυβέρνηση και θεσμούς ο νομός Κατσέλη και ο κατώτατος μισθός

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοικτά θέματα για κυβέρνηση και θεσμούς ο νομός Κατσέλη και ο κατώτατος μισθός
Ολοκληρώθηκε η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδος από τους θεσμούς και - όπως προέκυψε- για το ζήτημα της αλλαγής του νόμου Κατσέλη απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία των δεδομένων.

Με αρκετά ανοιχτά ζητήματα ολοκληρώθηκε η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδος από τους θεσμούς.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης ανέφεραν πως στο επίκεντρο βρέθηκε το καθεστώς που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, εργασιακά θέματα και ειδικά το ζήτημα του κατώτατου μισθού, το τι μέλλει γενέσθαι με τις δικαστικές αποφάσεις για να αναδρομικές διεκδικήσεις, αλλά και το θέμα της παροχής εγγυήσεων για τις τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων.

Από τις δηλώσεις των κυβερνητικών κύκλων προκύπτει πως για πολλά εκ των ζητημάτων αυτών οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως.

Ενδεικτικά, για το ζήτημα του κατώτατου μισθού προκύπτει πως κυβέρνηση και θεσμοί έχουν διαφορετικές θέσεις, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να νομοθετήσει.

Για το ζήτημα της αλλαγής του νόμου Κατσέλη προέκυψε πως απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία κάποιων στοιχείων και πως αυτή η εργασία θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες εξ αποστάσεως.

Αναφορικά με το ρίσκο που υπάρχει για το ενδεχόμενο δημοσιονομικού κενού, λόγω των δικαστικών αποφάσεων για αναδρομικά οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι το θέμα συζητήθηκε και εξετάστηκαν διάφορα σενάρια τα οποία έχουν σχέση με το αν το όποιο δημοσιονομικό κόστος θα είναι μόνιμο ή εφάπαξ, με το αν θα είναι μικρό ή μεγάλο.

Σε σχέση με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2019 τονίστηκε πως οι θεσμοί δεν εξέφρασαν καμία επιφύλαξη για το ότι θα πιαστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τέλος, η ίδια πηγή εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου να λάβει τη δόση των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider