Σε «βαθιά κατάψυξη» η αγορά επαγγελματικών ακινήτων

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε «βαθιά κατάψυξη» η αγορά επαγγελματικών ακινήτων

Σε «βαθιά κατάψυξη» μπαίνει ξανά η αγορά επαγγελματικών ακινήτων της Ελλάδας εξαλείφοντας τα θετικά βήματα της προηγούμενης χρονιάς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας συμβούλων Savills οι επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα μετά βίας θα ξεπεράσουν φέτος τα 100 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. του 2014.

Οι συμφωνίες που έχουν κλείσει μέχρι στιγμής μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. To πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκαν μόλις δύο συναλλαγές συνολικής αξίας 42 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την απόκτηση δύο καταστημάτων Praktiker από την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ και την πώληση του ξενοδοχείου Πεντελικόν στη Κηφισιά.

Στις δύο συναλλαγές του πρώτου εξαμήνου προστέθηκε τον Αύγουστο και η συμφωνία πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & leaseback) εννιά καταστημάτων της αλυσίδας Makro Cash&Carry από την Grivalia Properties έναντι τιμήματος 60 εκατ. ευρώ.

H αβέβαιη οικονομική κατάσταση, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το χρέος και τα capital controls έχουν οδηγήσει σε πλήρη έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος. Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων πλέον τη χώρα μας κοιτούν σχεδόν αποκλειστικά ευκαιριακά κεφάλαια που αναζητούν ιδιοκτήτες σε… απόγνωση (distressed sellers) και ακίνητα σε τιμή ευκαιρίας.

Ενδιαφέρον μόνο από ευκαιριακά funds

Επιπλέον, ενδιαφέρον τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, εκδηλώνεται και για χαρτοφυλάκια ακινήτων από κατασχέσεις ή και μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια, πάντα σε τιμές ευκαιρίες και στα πρότυπα των εκπτώσεων του εξωτερικού. Ειδικά στην Ιρλανδία και τη Πορτογαλία τα προηγούμενα χρόνια άλλαξαν χέρια χαρτοφυλάκια με εκπτώσεις που έφθασαν ακόμη και το 75%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους προηγούμενους μήνες έγιναν κάποιες διερευνητικές κινήσεις κυρίως στην αγορά ξενοδοχείων σε βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Ωστόσο τις περισσότερες φορές οι συναλλαγές δεν έκλεισαν καθώς υπήρχαν αγεφύρωτα χάσματα της τάξης του 30% στα προσφερόμενα και τα ζητούμενα τιμήματα.

Στην Ευρώπη… βρέχει επενδύσεις

Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα οι επενδύσεις αναζητούνται με το κιάλι, η ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων βιώνει μια από τις καλύτερες χρονιές με τις επενδύσεις να αγγίζουν τα προ κρίσης επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Knight Frank ο συνολικός όγκος των επενδύσεων στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2015 έφθασαν τα 104,9 δισ. σημειώνοντας αύξηση 29% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014. Η μερίδα του λέοντος πήγε στη Βρετανία και τη Γερμανία αλλά σημαντικά κεφάλαια προσέλκυσαν τόσο η Ιρλανδία όσο και η Ισπανία.

Πότε θα επιστρέψουν οι επενδυτές

Οι ειδικοί της αγοράς ακινήτων εκτιμούν πως αγοραστικό ενδιαφέρον θα εμφανιστεί από τη στιγμή που θα αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης η ελληνική οικονομία, πιθανότατα εντός του 2016. Τα ξενοδοχεία αποτελούν μια κατηγορία ακινήτων που πάντα ενδιαφέρει, ενώ οι πρώτες συναλλαγές αναμένονται στα κτήρια γραφείων που επωφελούνται άμεσα από την οικονομική ανάκαμψη καθώς προσελκύουν πιο εύκολα και γρήγορα ενοικιαστές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider