Αναιμική ανάκαμψη της τιμής του αργού τα επόμενα χρόνια αλλά βελτίωση του μεριδίου αγοράς του OPEC προβλέπει εμπιστευτική έκθεση για την πορεία της αγοράς πετρελαίου τα επόμενα χρόνια, που αποκάλυψε το Reuters.

To προσχέδιο της έκθεσης που συζητήθηκε την Τετάρτη στη συνάντηση των εκπροσώπων των χωρών του OPEC προβλέπει τουλάχιστον μέχρι το 2019 μικρή υποχώρηση της παραγωγής σε σχέση με τα 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα του 2015, εκτός και αν παραγωγή από τους ανταγωνιστές του OPEC μειωθεί με γρηγορότερους ρυθμούς.

Ακόμη η έκθεση προβλέπει μόνο ήπια ανάκαμψη των τιμών του αργού, οι οποίες από τον Ιούνιο του 2014 έχουν υποχωρήσει παραπάνω από 50% στα 50 δολάρια το βαρέλι, κυρίως λόγω της μεγάλης προσφοράς. Υπολογίζεται ότι η τιμή θα κλείσει στα 55 δολάρια το βαρέλι και θα αυξάνεται κατά μόλις 5 δολάρια το χρόνο φτάνοντας τα 80 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2020.

Στο προσχέδιο υποστηρίζεται η άποψη του OPEC ότι το μερίδιο αγοράς του θα αυξηθεί μακροπρόθεσμα καθώς η παραγωγή πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου θα μειωθεί. Αναμένεται ότι τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαίου θα φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο το 2020 και στη συνέχεια θα αρχίσουν να μειώνονται.

Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στη παραγωγή πετρελαίου από χώρες εκτός OPEC, εκτιμάται στην έκθεση, το αργό του OPEC θα αυξηθεί μακροπρόθεσμα φθάνοντας τα 40,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2040. Υπολογίζεται ότι το μερίδιο αγοράς του OPEC το 2040 θα διαμορφωθεί στο 37% από 33% που είναι σήμερα. Αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου την ίδια χρονιά υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 162 δολάρια.

Ωστόσο, στην έκθεση περιλαμβάνεται και ένα εναλλακτικό σενάριο κατά το οποίο η προσφορά πετρελαίου από τους ανταγωνιστές του OPEC δεν μειώνεται με αποτέλεσμα να μειώνεται και άλλο το μερίδιο αγοράς του οργανισμού. Σε αυτό το σενάριο η παραγωγή αργού μπορεί να αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδα των 28 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το 2023.

Η έκθεση του OPEC θα παρουσιαστεί επίσημα στις 4 Δεκεμβρίου όπου οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών που απαρτίζουν τον OPEC θα αποφασίσουν για την μακροπρόθεσμη στρατηγική του οργανισμού.