Στροφή στην αποστολή προμηθειών και δεμάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποιεί ο κολοσσός των μηχανών αναζήτησης, Google, σύμφωνα με ανακοίνωση της Alphabet (στην οποία υπάγεται πλέον η Google) που ανέφερε πως μέχρι το 2017 θα έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη παράδοση μέσω drones.

Τα νέα επιχειρηματικά σχέδια γνωστοποίησε ο επικεφαλής του Project Wing, David Vos, σε συνδυάσκεψη, διευκρινίζοντας πως η εταιρεία του βρίσκεται σε συνεννόηση με την FAA(Ομοσπονδιακή αεροπορική διοίκηση ) και άλλους φορείς για τη δημιουργία συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας για drones τα οποία θα χρησιμοποιούν ιντερνετ και κινητά τηλέφωνα για να συντονίσουν τις πτήσεις τους σε ύψη κάτω των 152 μέτρων. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Vos είναι αντιπρόεδρος μιας task force επιφορτισμένης με τη δημιουργία μητρώου για drones. Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά πως ένα σύστημα εντοπισμού/ ελέγχου drones, έτσι ώστε να μένουν μακριά από συμβατικά αεροσκάφη, θα μπορούσε να στηθεί εντός 12 μηνών.

 «Στόχος μας είναι να έχουμε αρχίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα μέχρι το 2017» δήλωσε ο κ. Vos, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη συνδιάσκεψη χωρίς να δώσει επιπλέον λεπτομέρειες σχετικά με τον τύπο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η Google στις νέες υπηρεσίες της καθώς ούτε και για το είδος των παραδόσεων που σχεδιάζει να πραγματοποιεί.

Το όλο εγχείρημα που φέρει το όνομα Project Wing δεν είναι καινούργιο. Πρωτοανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2014, όταν η εταιρεία ανέβασε στο Youtube βίντεο λειτουργικού πρωτοτύπου της στην Αυστραλία.

Οι αρχικές εικασίες ανέφεραν πως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Google  θα προορίζονταν για αποστολή προμηθειών σε απομακρυσμένες περιοχές ή για ανθρωπιστική βοήθεια σε περιπτώσεις καταστροφών.

Το εν λόγω μοντέλο είχε άνοιγμα φτερών περίπου 1,5 μέτρα και διαθέτει τέσσερις ηλεκτροκίνητους έλικες. Το συνολικό βάρος (περιλαμβανομένου του πακέτου προς παράδοση) είναι περίπου 10 κιλά, εκ των οποίων τα 8,5 είναι το αεροσκάφος. Όπως φαίνεται στο βίντεο, το πακέτο αφήνεται στο έδαφος μέσω ενός μικρού γερανού, ο οποίος στη συνέχεια τραβιέται πίσω στο drone.

Το εντυπωσιακότερο όμως χαρακτηριστικό του είναι ότι στηρίζεται στο έδαφος στην ουρά του, με τους έλικες να κοιτούν τον ουρανό, ενώ μετά την απογείωση οριζοντιώνεται και πετά κανονικά. Όπως διευκρινίζεται ο σχεδιασμός αυτός του παρέχει τα πλεονεκτήματα τόσο των ελικοπτέρων όσο και των αεροσκαφών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός των ΗΠΑ, το Project Wing έχει πραγματοποιήσει δοκιμές σε συνεργασία με τη NASA.