Το μεγαλύτερο, ιστορικά, ποσοστό αποχής, στις γαλλικές εκλογές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το μεγαλύτερο, ιστορικά, ποσοστό αποχής, στις γαλλικές εκλογές

Το νεανικό πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν εμφανίσθηκε στις τηλεοράσεις στις οκτώ ακριβώς ώρα Γαλλίας, εν μέσω αλαλαγμών των οπαδών του, που έχουν δώσει ραντεβού στον περίβολο του Λούβρου. « Η Γαλλία μπορεί να είναι περήφανη», φωνάζει μια νεανική παρέα, «θα έχουμε το νεότερο και τον καλύτερο Πρόεδρο στην Ευρώπη », «ο Μακρόν θα πετύχει ότι δεν πέτυχε ο Ολάντ, θα την αλλάξει αυτήν την Ευρώπη».

Οι Γάλλοι έχουν πλήρη συναίσθηση ότι ο κόσμος όλος και ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι, παρακολούθησαν με προσοχή την έκβαση αυτής της προεδρικής εκλογής. Η νίκη του Μακρόν αντιμετωπίζεται με ανακούφιση από πολλούς, οι οποίοι την εκλαμβάνουν και ως ένα ενθαρρυντικό μήνυμα «υποχώρησης» του ακροδεξιού λαϊκισμού.

«Η Γαλλία τα κατάφερε», ο Μακρόν, τα κατάφερε με 65,9% έναντι 34,1% για την Λεπέν με μεγάλη διαφορά στα ποσοστά από την αντίπαλό του, σε μια εκλογή όμως, με το υψηλότερο ποτέ ποσοστό αποχής σε προεδρική εκλογή.

Η υψηλή αποχή θα μπορούσε να αποδοθεί σε διάφορα αίτια: Πρώτ' απ' όλα στην χωρίς προηγούμενο πολιτική προσφορά του δεύτερου γύρου: με ένα Εθνικό Μέτωπο που δεν ήταν ποτέ στην εξουσία και έναν Εμανουέλ Μακρόν που μόλις πριν από έναν χρόνο ήταν άγνωστος για τους πολλούς. Το άλλο στοιχείο είναι ότι τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα είχαν αποκλεισθεί από το δεύτερο γύρο, με συνέπεια να μη δραστηριοποιηθούν ιδιαίτερα και οι μηχανισμοί τους για την κινητοποίηση των ψηφοφόρων.

Θα μπορούσε επομένως να θεωρηθεί ο Μακρόν, ως ένα «χαμηλά» εκλεγμένος πρόεδρος. Πολλοί τον ψήφισαν όχι για το πρόγραμμα, αλλά για να μπει φραγμός στην Λεπέν. Ήταν ψήφος κρίσης, ψήφος δυσαρέσκειας. Η Γαλλία έχει βγει θρυμματισμένη από τη φετινή εκστρατεία και ο Μακρόν θα πρέπει να επιδείξει ταλέντα μεγάλου «μαέστρου», για να επανενώσει τα κομμάτια της χώρας που προέρχονται από τα τέσσερα πολιτικά μπλοκ του πρώτου γύρου: Μακρόν, Λεπέν, Φιγιόν, Μελανσόν. Τέσσερα πολιτικά μπλοκ που έχουν αποδειχθεί ασυμφιλίωτα.

Όση δυναμική πάντως έχει κερδίσει ο Μακρόν από τη σημερινή εκλογή, θα πρέπει να τη διατηρήσει και αξιοποιήσει άμεσα, για τον λεγόμενο «τρίτο γύρο» των βουλευτικών στις 11 και 18 Ιουνίου. Με τη ελπίδα ότι οι Γάλλοι θα έχουν τα ίδια αντανακλαστικά που έχουν γενικά επιδείξει σε κάθε προεδρική εκλογή, και που είναι να προσφέρουν στον νέο Πρόεδρο την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τα πρώτα βήματα και την εφαρμογή του προγράμματός του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider