Κίνα προς ΗΠΑ: Μην παίζετε με τη φωτιά σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα προς ΗΠΑ: Μην παίζετε με τη φωτιά σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν
Η Ταϊβάν είναι το πιο ευαίσθητο εδαφικό και διπλωματικό ζήτημα της Κίνας και συχνή πηγή έντασης στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Η Κίνα διεμήνυσε σήμερα στις ΗΠΑ να σταματήσουν να παίζουν με τη φωτιά σε ό,τι αφορά τηn Ταϊβάν και προχώρησε σε διαμαρτυρία αφού η Ουάσινγκτον εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές που θα δώσουν τη δυνατότητα σε Αμερικανούς αξιωματούχους να συναντώνται πιο ελεύθερα με αξιωματούχους από τη νήσο που η Κίνα υποστηρίζει ότι της ανήκει.

Η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών την Παρασκευή να εμβαθύνει τις σχέσεις με την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν ελήφθη εν μέσω κλιμάκωσης της κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από το νησί, συμπεριλαμβανομένων παραβιάσεων της εναέριας αμυντικής ζώνης της Ταϊβάν σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιτζιάν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η χώρα προχώρησε σε «αυστηρή διαμαρτυρία» προς τις ΗΠΑ.

Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ «να μην παίζουν με τη φωτιά στο θέμα της Ταϊβάν, να σταματήσουν αμέσως κάθε μορφή επίσημων επαφών μεταξύ ΗΠΑ και Ταϊβάν, να διαχειριστούν το θέμα με προσεκτικό και προσήκοντα τρόπο και να μην στέλνουν λάθος μηνύματα στις δυνάμεις ανεξαρτησίας της Ταϊβάν ούτως ώστε να μην υπονομεύσουν και πλήξουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις και την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν», δήλωσε ο Κινέζος εκπρόσωπος.

Η Ταϊβάν είναι το πιο ευαίσθητο εδαφικό και διπλωματικό ζήτημα της Κίνας και συχνή πηγή έντασης στις σινοαμερικανικές σχέσεις. Η Κίνα ποτέ δεν αποκήρυξε τη χρήση βίας για να θέσει υπό τον έλεγχό της το δημοκρατικά διοικούμενο νησί.

Ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε μερικές ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο ότι αίρει τους περιορισμούς για τις επαφές μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων και ομολόγων τους από την Ταϊβάν.

Ενώ η Ουάσινγκτον επίσημα αναγνωρίζει το Πεκίνο έναντι της Ταϊπέι, όπως οι περισσότερες χώρες, οι ΗΠΑ είναι ο βασικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν.

Νόμος ορίζει ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να παρέχει στην Ταϊβάν τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Η Κίνα πιστεύει ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Ταϊβάν για να προκαλέσουν το Πεκίνο και προσφέρουν στήριξη σε αυτούς που θέλουν το νησί να κηρύξει επίσημα την ανεξαρτησία του.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider