Μια είναι η λύση για την ανάσχεση του προσφυγικού… οι επενδύσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μια είναι η λύση για την ανάσχεση του προσφυγικού… οι επενδύσεις

Νέες ιδέες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης της Συρίας, ενός φαινομένου που έχει ξεπεράσει τα στενά όρια της Μέσης Ανατολής και έχει φτάσει μέχρι την καρδιά της Ευρώπης, επιχειρεί να παρουσιάσει με νέο δημοσίευμά του το Associated Press.

Καθιστώντας το πρακτορείο σαφές, μέσα από το εν λόγω άρθρο – παρέμβαση, πως απαιτείται συντονισμένη δράση για την ανάσχεση της προσφυγικής κρίσης, σπεύδει να επισημάνει πως ναι μεν η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες είναι απαραίτητη, αλλά σίγουρα δεν είναι αρκετή.

Τη δεδομένη στιγμή, εκείνο που θα ήταν ωφέλιμο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα ήταν η επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω των διεθνών αγορών. Πρόκειται για ποσά τα οποία θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε χώρες όπως η Ιορδανία ή ο Λίβανος, με καθαρά αναπτυξιακό όραμα και προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής τόσο των κατοίκων των χωρών αυτών, όσο και των προσφύγων που δέχονται.

«Η ανάπτυξη αποτελεί το μεγάλο κλειδί», δηλώνει ο Ferid Belhaj, διευθυντικό στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η ανάγκη για αναζήτηση – και δη υιοθέτηση – εναλλακτικών σχεδίων στη μάχη κατά της προσφυγικής κρίσης πλέον γίνεται πιο επιτακτική, καθώς το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία ρίχνει νέο «λάδι στη φωτιά» στη συζήτηση που έχουν ανοίξει οι Ευρωπαίοι για την ανάσχεση του προσφυγικού προβλήματος.

«Το μαζικό κύμα προσφυγικών ροών που κατακλύζει την Ευρώπη οφείλεται κατά έναν πολύ μεγάλο βαθμό στις φτωχές συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στην Ιορδανία, το Ιράκ, την Τουρκία και τον Λίβανο. Λόγω των συνθηκών αυτών, οι χώρες καθίστανται αφιλόξενες και η Ευρώπη καθίσταται μοιραία μοναδικός υποψήφιος προορισμός για ένα καλύτερο αύριο», εξηγεί ο Ferid Belhaj.

Γιατί δεν αρκεί η ανθρωπιστική βοήθεια

«Τα προγράμματα χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας δεν έχουν αποδέκτες τη δεδομένη χρονική στιγμή. Στην πραγματικότητα δεν πηγαίνουν πουθενά», σχολιάζει ο Jan Egeland, επικεφαλής ειδικού νορβηγικού συμβουλίου, αρμόδιου για θέματα διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.

«Τέτοιου τύπου σχέδια δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από βραχυπρόθεσμες ανάσες ανακούφισης, χωρίς επί της ουσίας να είναι σε θέση να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των προσφύγων», προσθέτει ο ίδιος.

Τα σχέδια της Παγκόσμιας Τράπεζας

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στα γραφεία των επιτελών της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες κατάρτισης πολλαπλών επενδυτικών σχεδίων με στόχο τη στήριξη των υποδομών τους για την καλύτερη δυνατή υποδοχή των προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, το κόστος για την «ανοικοδόμηση» της Συρίας σε ορίζοντα 10ετίας θα ανέλθει κοντά στα 170 δισ. ευρώ. Περί τα 100 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν για την «ανοικοδόμηση» της Λιβύης.

«Δυστυχώς αυτά τα ποσά δεν είναι διαθέσιμα σε όρους φυσικού χρήματος σήμερα και για τον λόγο αυτό θα χρειαστεί να αντληθούν από τις αγορές. Η Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζει ήδη την έκδοση ειδικών ομολόγων στις αγορές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού», εξηγεί ο Belhaj.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider