Πάλμερ: Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών πρέπει να γίνει ειρηνικά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάλμερ: Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών πρέπει να γίνει ειρηνικά
Mήνυμα στο διαδικτυακό συνέδριο του Economist έστειλε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών θα πρέπει να γίνει ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι το μήνυμα που έστειλε στο διαδικτυακό συνέδριο του Economist ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Μάθιου Πάλμερ, αναφερόμενος στην ελληνοτουρκική διένεξη γύρω από τους υδρογονάνθρακες της ΝΑ Μεσογείου.

Η ευημερία απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια, και η διπλωματική οδός είναι ο μόνος δρόμος για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, υπογράμμισε ο κ. Πάλμερ, χαρακτηρίζοντας τη ΝΑ Μεσόγειο ως στρατηγικό χώρο για τις ΗΠΑ.

Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στον κυπριακό θαλάσσιο χώρο, έκανε λόγο για προκλητικές ενέργειες οι οποίες δημιουργούν εντάσεις και θα πρέπει να σταματήσουν. Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την αμερικανική στήριξη στον άξονα συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ.

Αν το εμβόλιο καθυστερήσει, η Ευρώπη θα πρέπει να διασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Αν το εμβόλιο έρθει σύντομα, θα υπάρξει ισχυρό rebound, ιδίως στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον καλή φήμη ως επενδυτικός προορισμός. Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος -μεταξύ άλλων- συμπέρανε ότι το 2020 ήταν μια κακή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό αλλά καλύτερη από την αντίστοιχη σε ανταγωνίστριες χώρες.

Στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι σε εξέλιξη στην Κύπρο αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος περιέγραψε παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα και στη δικαιοσύνη, μιλώντας για εν εξελίξει ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Ο ίδιος εξέφρασε την προσδοκία για ισχυρή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας το 2021.

Στα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου στάθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της PwC Κύπρου Ευγένιος Ευγενίου, ο οποίος έκανε λόγο για ταχεία ανάκαμψη και ευκαιρίες στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Ευρύτερα, περιγράφοντας το διεθνές περιβάλλον, μίλησε για άφθονη ρευστότητα.

Παράλληλα, τις προοπτικές της συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδας στον τομέα των επενδύσεων ανέδειξε ο πρόεδρος του American-Central European Business Association (ACEBA) Eric Stewart.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider