Μπάιντεν σε Τζόνσον: Η Βρετανία να τηρήσει τις δεσμεύσεις τις προς τη Βόρεια Ιρλανδία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν σε Τζόνσον: Η Βρετανία να τηρήσει τις δεσμεύσεις τις προς τη Βόρεια Ιρλανδία
Υπέρ της τήρησης της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής μετά το Brexit, τάχθηκε ο Τζο Μπάιντεν.

Στο ανοιχτό ζήτημα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ τάχθηκε, χθες, Τετάρτη ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μέσω μιας ανάρτησης που έκανε στο Twitter: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που έφερε την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία, να γίνει το θύμα του Brexit».

O Μπάιντεν προχώρησε, επίσης, στην ανάρτηση μίας επιστολής προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον από τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία προειδοποίησε ότι το Κογκρέσο δεν θα ψηφίσει μία εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας, στην περίπτωση που το Λονδίνο αποτύχει στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η αντίδραση αυτή δρομολογήθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την πρόταση που έγινε από τη βρετανική κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά (Internal Market Bill), το οποίο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο μέσω της εξουσίας που δίνει στους υπουργούς για την αλλαγή διατάξεων στη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, η οποία καταρτίστηκε μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών την προηγούμενη χρονιά.

«Η οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας θα πρέπει να εξαρτάται από το σεβασμό (της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής) και να αποτρέπει την επιστροφή ενός σκληρού συνόρου. Τελεία», ανέφερε ο Μπάιντεν στην ανάρτησή του.

Οι αναρτήσεις στο Twitter έγιναν από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ουάσινγκτον ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, με στόχο την παροχή διαβεβαιώσεων στην κυβέρνηση Τραμπ και στους υψηλόβαθμους Δημοκρατικούς σχετικά με την προσέγγιση του Λονδίνου και αναφορικά με το Brexit.

Πηγή: POLITICO

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider