Διάλογο με την Ελλάδα προτείνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ εξακολουθώντας ωστόσο να μιλάει για κυριαρχικά δικαιώματα και για «Γαλάζια Πατρίδα»

Η Τουρκία θέλει να επιλύσει μέσω του διαλόγου τη διένεξη με την Ελλάδα σχετικά με τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, όμως πρόσθεσε πως η Άγκυρα θα υπερασπισθεί «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της» στην περιοχή.

«Παρά ταύτα, θέλουμε να πιστεύουμε πως η κοινή λογική θα επικρατήσει. Τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι, είμαστε με την πλευρά του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας και του διαλόγου», δήλωσε ο Ακάρ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

«Θέλουμε να καταλήξουμε σε πολιτικές λύσεις με ειρηνικά μέσα ευθυγραμμιζόμενοι με τους διεθνείς νόμους».Ο Ακάρ δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «τα συμφέροντα, τους δεσμούς και τα συμφέροντά της» στα παράκτια ύδατα.

«Θα πρέπει να είναι γνωστό πως οι θάλασσές μας είναι η Γαλάζια Πατρίδα μας. Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη», τόνισε.

Αξίζει να επεσημάνουμε πως το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρις ώρας, και εντός των ορίων της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

Το Oruc Reis συνοδεύεται από  βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Εν αναμονή νέας παρέμβασης από το Βερολίνο για το Oruc Reis η Ελλάδα

Την ίδια ώρα, η Αθήνα περιμένει μια νέα παρέμβαση από πλευράς Βερολίνου, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει παρούσα κι έτοιμη να εμπλουτίσει το πακέτο των νέων κυρώσεων, χωρίς πάντως να κάνει αισθητή την παρουσία της στην κρίση.