COVID-19: Χιλιάδες Γάλλοι γίνονται αγρότες για να στηρίξουν την παραγωγή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
COVID-19: Χιλιάδες Γάλλοι γίνονται αγρότες για να στηρίξουν την παραγωγή
Η πλειοψηφία των αιτούντων είναι οι εργαζόμενοι που αναγκάστηκαν σε διακοπή εργασίας.

Χιλιάδες Γάλλοι προθυμοποιούνται να ενισχύσουν την αγροτική παραγωγή, απαντώντας σε κάλεσμα του υπουργού Γεωργίας και της γεωργικής ένωσης FNSEA. Εθελοντές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να βοηθήσουν τους αγρότες στην εθνική επικράτεια. «Έχουμε περίπου 145.000 υποψηφίους πρόθυμους να εργαστούμε», λέει ο Jean-Baptiste Vervy, διευθυντής της πλατφόρμας WiziFarm που δημιουργήθηκε για την περίσταση.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 33.000 την Τρίτη, 49.000 την Τετάρτη, κατόπιν 42.000, 26.000 και 10.000. Ο κ. Vervy σημειώνει ότι οι πρώτοι εθελοντές ήρθαν από τις περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο από τον Covid-19, στη συγκεκριμένη περίπτωση την Bas-Rhin και την Haut-Rhin, αλλά σταδιακά, όλες οι περιφέρειες απάντησαν.

Η πλειοψηφία των αιτούντων είναι οι εργαζόμενοι που αναγκάστηκαν σε διακοπή εργασίας. Οι πρώτες συμβάσεις υπογράφονται. Ο κ. Vervy παραθέτει το παράδειγμα ενός νεαρού άνεργου ζευγαριού που ήρθε να εργαστεί για τη συσκευασία λαχανικών σε ένα αγρόκτημα στο Aisne.

Οι αιτήσεις είναι περισσότερες από τις θέσεις

Ωστόσο, προς το παρόν, οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από τις θέσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα προκύψει δουλειά για όλους. «Έχουμε 2.500 αγρότες, η πρόκληση είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των εγγραφών στην πλατφόρμα», δήλωσε ο κ. Vervy.

Οι θέσεις που πρέπει να καλυφθούν αφορούν κυρίως την κηπουρική και την δενδροκομία. Η Christiane Lambert, πρόεδρος της FNSEA, είχε υπολογίσει οτι θα γίνουν 200.000 προσλήψεις μέχρι το καλοκαίρι. Πρόκειται για εποχιακές θέσεις εργασίας που συνήθως καλύπτονται από πολλούς πολίτες από τη Ρουμανία, την Πολωνία, το Μαρόκο ή την Ισπανία. Ωστόσο, το κλείσιμο των συνόρων υποδεικνύει ότι θα ήταν δύσκολο να προσληφθούν αλλοδαποί εργαζόμενοι.

Πηγή: Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider