Παραπέμπεται σε δίκη για καθαίρεση ο Ντόναλντ Τραμπ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραπέμπεται σε δίκη για καθαίρεση ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, ενέκρινε την απαγγελία και των δύο κατηγοριών σε βάρος του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Σε δίκη παραπέμπεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μετά από απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να τον παραπέμψει σε δίκη. Μία απόφαση που προέκυψε από συνεδρίαση της ολομέλειας, η οποία διήρκεσε 11 ώρες και 50 λεπτά.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, ενέκρινε την απαγγελία και των δύο κατηγοριών σε βάρος του Αμερικανού προέδρου.

Σύμφωνα με το CNBC, η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο στη Γερουσία και ο Τραμπ κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου.

Η δεύτερη κατηγορία, περί παρακώλυσης της έρευνας του Κογκρέσου, εγκρίθηκε με 229 ψήφους υπέρ, 198 κατά και 1 αποχή, σε μια ψηφοφορία κατά την οποία τηρήθηκαν αυστηρά οι κομματικές γραμμές, με τέσσερις εξαιρέσεις.

Νωρίτερα, εγκρίθηκε η απαγγελία της πρώτης κατηγορίας σε βάρος του Τραμπ, περί κατάχρησης εξουσίας, διότι άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το καλοκαίρι προκειμένου να δώσει εντολή να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του πολιτικού του αντιπάλου και πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Η κατηγορία εγκρίθηκε με 230 ψήφους υπέρ έναντι 197 κατά.

Το «μίσος» της «ριζοσπαστικής αριστεράς» καταγγέλει ο Τραμπ

Ο Τραμπ, σε ομιλία του στο Μπατλ Κρικ του Μίσιγκαν, κατήγγειλε το «μίσος» της «ριζοσπαστικής αριστεράς» στη Βουλή των Αντιπροσώπων και διαβεβαίωσε ότι δεν έκανε «τίποτε» το αξιόμεμπτο, θυμίζοντας παράλληλα πως έχει «τρομερή υποστήριξη» στις τάξεις των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων.

«Απόψε οι Δημοκρατικοί της Βουλής προσπαθούν να ακυρώσουν τα ψηφοδέλτια δεκάδων εκατομμυρίων πατριωτών Αμερικανών», επέμεινε ο μεγιστάνας απευθυνόμενος στο θορυβώδες πλήθος των οπαδών του στο Μπατλ Κρικ του Μίσιγκαν.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων στηλίτευσε το «μίσος» των Δημοκρατικών εναντίον του, λίγη ώρα μετά την απόφαση της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων να παραπεμφθεί σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου.

«Ενώ εμείς δημιουργούμε θέσεις απασχόλησης και μαχόμαστε για το Μίσιγκαν, η ριζοσπαστική αριστερά στο Κογκρέσο κατατρύχεται από τον φθόνο, το μίσος και την οργή, βλέπετε τι γίνεται», πέταξε ο Τραμπ.

Επέμεινε ακόμη πως «δεν κάναμε τίποτε» αξιόμεμπτο, επευφημούμενος από τους υποστηρικτές του.

«Δεν νιώθω σαν να με παραπέμπουν σε δίκη», είπε. «Δεν κάναμε τίποτα κακό κι έχουμε τρομερή υποστήριξη στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα» πρόσθεσε στην ομιλία του.

Για «αντισυνταγματική παρωδία» μιλά ο Λευκός Οίκος

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων με την οποία εγκρίθηκε η παραπομπή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της έρευνας του Κογκρέσου, ο Λευκός Οίκος πέρασε στην αντεπίθεση.

Σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας που υπογράφεται από την εκπρόσωπό της Στέφανι Γκρίσαμ, τονίζεται ότι ολοκληρώθηκε «ένα από τα πιο επονείδιστα πολιτικά επεισόδια στην ιστορία του έθνους μας», καθώς «χωρίς να λάβουν ότι μία ψήφο Ρεπουμπλικάνου, και χωρίς να παρουσιάσουν την παραμικρή απόδειξη, οι Δημοκρατικοί προώθησαν την έγκριση του παράνομου κατηγορητηρίου τους σε βάρος του προέδρου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων». Στο κείμενο καταγγέλλεται ακόμη μια «αντισυνταγματική παρωδία» διαδικασίας.

Στο δελτίο Τύπου προστίθεται πως «ο πρόεδρος είναι βέβαιος ότι η Γερουσία θα αποκαταστήσει την τάξη, την ισονομία και την τήρηση των ορθών νομικών διαδικασιών, που αγνοήθηκαν στις διαδικασίες στη Βουλή. Είναι έτοιμος για τα επόμενα βήματα και πεισμένος ότι θα απαλλαγεί πλήρως».

Η Γερουσία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Για να κριθεί ένοχος ο Τραμπ και να παυθεί, χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων όταν θα διεξαχθεί ψηφοφορία μετά τη δίκη του στο σώμα αυτό του Κογκρέσου. Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι ο Τραμπ θα αθωωθεί στην Άνω Βουλή.

Νάνσι Πελόζι: Ίσως καθυστερήσει τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι δήλωσε ότι δεν θα βιαστεί να υποβάλει το κατηγορητήριο σε βάρος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία για να αρχίσει η δίκη του, διευκρινίζοντας πως θα αναμείνει να δει πώς θα επιλέξει να χειριστεί τη διαδικασία η Άνω Βουλή.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο η δίκη στη Γερουσία να μην είναι δίκαιη, κατηγορώντας την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων ότι βρίσκεται σε διαρκή «συνεργασία» με τον Τραμπ ως προς τους χειρισμούς ενόψει της δίκης.

Όταν πιέστηκε από τους δημοσιογράφους η Πελόσι απέφυγε να αποσαφηνίσει το πότε θα στείλει το κατηγορητήριο στη Γερουσία ή να περιγράψει το πώς θα εκτυλισσόταν μια δίκαιη δίκη κατά την άποψή της.

Ο Μιτς Μακόνελ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας, αναμένεται να εκφραστεί σήμερα Πέμπτη όσον αφορά την παραπομπή του Τραμπ.

Η Κάτω Βουλή, πέραν της επίδοσης του κατηγορητηρίου, αναμένεται να ορίσει «διαχειριστές» που θα αναλάβουν να παρουσιάσουν την υπόθεση στη Γερουσία. Αυτό ίσως γίνει σήμερα, πριν το Κογκρέσο διακόψει τις εργασίες του ενόψει των εορτών, ή στις αρχές του 2020.

Ο Μακόνελ και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στην Άνω Βουλή Τσακ Σούμερ έχουν εκφράσει διαμετρικά αντίθετες απόψεις για το πώς θα πρέπει να γίνει η δίκη του Τραμπ. Αναμένεται να διαπραγματευθούν, κατ’ ιδίαν και μέσω διαρροών στα ΜΜΕ, τις προσεχείς ημέρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider