Η Σύνοδος Κορυφής ενέκρινε τη συμφωνία για το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Σύνοδος Κορυφής ενέκρινε τη συμφωνία για το Brexit
Οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες υποστήριξαν τη σημερινή συμφωνία.

To «πράσινο φως» άναψαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη συμφωνία για το Brexit όπως αναφέρουν οι Financial Times σε δημοσίευμα τους.

Οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες υποστήριξαν τη σημερινή συμφωνία, η οποία απαιτεί επικύρωση από τη Βουλή των Κοινοτήτων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν τα θεσμικά όργανα να «λάβουν τα απαραίτητα μέτρα» για να εξασφαλίσουν ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου, «για να εξασφαλιστεί η ομαλή έξοδος», αναφέρουν οι FT.

Η ΕΕ ζήτησε να έχει «όσο το δυνατόν στενότερη εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο», σύμφωνα με το πλαίσιο της συμφωνίας.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι αισθάνεται θλίψη για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Θα είναι πάντα Remainer. Ελπίζω οι Βρετανοί φίλοι μας να αποφασίσουν να επιστρέψουν μία μέρα. Η πόρτα μας θα είναι πάντα ανοιχτή».

Νωρίτερα, με αισιοδοξία ξεκίνησε η τακτική Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών να προσέρχονται κάνοντας ενθαρρυντικές δηλώσεις, για τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου ενόψει Brexit.

Όπως έγινε γνωστό, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε συμφωνία, στο «παρά πέντε» και πλέον μένει να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και να εγκριθεί και από το βρετανικό κοινοβούλιο, μέχρι το Σάββατο.

  • Αναλυτικά όσα ενέκρινε το Ευρωπαϊκο Συμβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικυρώνει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας. Με αυτό ως βάση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να λάβουν όλατα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ την 1ηΝοεμβρίου 2019, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια εύτακτη αποχώρηση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει την πολιτική διακήρυξη η οποία καθορίζει το πλαίσιο τηςμελλοντικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τηβούληση της Ένωσης να έχει στο μέλλον όσο το δυνατόν στενότερη εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τα οριζόμενα στην πολιτική διακήρυξη. Η προσέγγιση της Ένωσης θα εξακολουθήσει να καθορίζεται από τις συνολικές θέσεις καιαρχές που εκτίθενται στους προσανατολισμούς του Συμβουλίου που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως, καθώς και στις δηλώσεις και στις διακηρύξεις, ιδίως εκείνες της 25ης Νοεμβρίου 2018. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει συνεχώς υπό την εποπτεία του το θέμα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει για μία ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη του στον Μισέλ Μπαρνιέ για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε ως επικεφαλής διαπραγματευτής, καθώς και για την συμβολή του στη διατήρηση της ενότητας μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider