«Λευκός καπνός» για το Brexit - Τα κύρια σημεία της συμφωνίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Λευκός καπνός» για το Brexit - Τα κύρια σημεία της συμφωνίας
«Έχουμε συμφωνία», δήλωσαν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μπόρις Τζόνσον, μετά το τέλος των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Λευκός καπνός» για το Brexit προέκυψε τελικά την Πέμπτη, μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις. Όπως έγινε γνωστό, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε συμφωνία, ενόψει του Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, η ΕΕ και η Βρετανία κατέληξαν σε συμφωνία την «τελευταία στιγμή», κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνοντας:

«Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει συμφωνία – έχουμε μια συμφωνία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και μαρτυρά τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Συνιστώ (η σύνοδος της ΕΕ) να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία».

«Έχουμε μια σπουδαία συμφωνία, με τη Βρετανία να αναλαμβάνει και πάλι τον έλεγχο. Τώρα το βρετανικό Κοινοβούλιο πρέπει να οριστικοποιήσει το Brexit μέχρι το Σάββατο, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άλλες προτεραιότητες, όπως το κόστος ζωής, τη NHS, την εγκληματικότητα και το περιβάλλον», έγραψε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, στο Twitter.

  • Τα κύρια σημεία της νέας συμφωνίας Βρυξελλών-Λονδίνου για το Brexit

Ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι «κατά καιρούς δύσκολες» διαπραγματεύσεις προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εφαρμοστούν σε όλα τα προϊόντα στην Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Άρα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.

Ο Μπαρνιέ τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίσθηκε από κοινού και ήταν ενιαία.

Το κείμενο πρέπει να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των 28 θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των 28, τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

  • Τα επόμενα βήματα

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία θα βρεθεί στο επίκεντρο της διήμερης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Το Σάββατο το βρετανικό νομοσχέδιο θα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία – κάτι το οποίο δεν είναι βέβαιο πως θα συμβεί – ενώ προσεχώς η συμφωνία θα πρέπει να «περάσει» και από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Σε πρώτη φάση οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν το σχέδιο της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί το Σάββατο ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου ώστε το σώμα να συζητήσει και να ψηφίσει τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit.

Οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν επίσης μια αλλαγή στους κανόνες της συζήτησης του Σαββάτου, η οποία επιτρέπει να τεθούν σε ψηφοφορία πολλές τροπολογίες.

Η αλλαγή αυτή μπορεί να επιτρέψει να δοκιμασθούν στο κοινοβούλιο ιδέες όπως το να εξαρτηθεί η αποδοχή της συμφωνίας από ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση ήταν αντίθετη στην αλλαγή αυτή, όμως έχασε τη σχετική ψηφοφορία με 287 ψήφους έναντι 2.

  • Ο Τζόνσον είναι βέβαιος ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι βέβαιος ότι η νέα του συμφωνία για το Brexit μπορεί να επικυρωθεί έως την ημερομηνία εξόδου της 31ης Οκτωβρίου και θα προχωρήσει σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο το Σάββατο, δήλωσε η εκπρόσωπός του.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει τη συμφωνία σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο το Σάββατο και στη συνέχεια θα πρέπει να ψηφίσει νομοθεσία που να επικυρώνει επίσημα τη συμφωνία.

Ερωτηθείσα εάν ο Τζόνσον πιστεύει ότι η απαραίτητη νομοθεσία μπορεί να εγκριθεί εγκαίρως προκειμένου η χώρα να αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου, η εκπρόσωπος δήλωσε: «Οι πολίτες αναμένουν ότι, εάν περάσει η συμφωνία, οι βουλευτές θα κάνουν ό,τι μπορούν για την περάσουν εγκαίρως και, ναι, είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό».

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα διασφαλίσει πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συντεταγμένο τρόπο.

  • Επιμένει το DUP ότι δεν θα στξηρίξει τη συμφωνία

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δηλώνει ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το σχέδιο συμφωνίας ισχύει και μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας.

  • Τζέρεμι Κόρμπιν: Η συμφωνία είναι χειρότερη από αυτή της Τερέζα Μέι

«Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως διαπραγματεύθηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία από αυτή της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία», δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ύστερα από την ανακοίνωση για επίτευξη συμφωνίας για το Brexit.

«Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας την πρόταση των Εργατικών.

  • Ιρλανδός Πρωθυπουργός

Τη συμφωνία για το Brexit χαιρέτησε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός χαιρέτισε ως μια «μοναδική λύση» για τη Βόρεια Ιρλανδία που σέβεται τη μοναδική ιστορία και γεωγραφία της περιοχής που τελεί υπό τον έλεγχο των Βρετανών.

«Είναι καλή για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Όχι σκληρό σύνορο. Η οικονομία σε όλη τη νήσο και μεταξύ Ανατολής και Δύσης μπορεί να συνεχίσει να ευημερεί», έγραψε ο Λίο Βαράντκαρ σε ανάρτησή του στοTwitter.

Η Γερμανία θα εξετάσει στενά τη νέα συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χάικο Μάας, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές εργάστηκαν από κοινού υπεύθυνα.

«Υπάρχουν ενδείξεις ελπίδας στις Βρυξέλλες για μια #BrexitDeal», ανέφερε ο Μάας στο Twitter. «Θα εξετάσουμε επισταμένα το κείμενο που προέκυψε από τη διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider