Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνα: Σε ισχύ οι επιπρόθετοι τελωνειακοί δασμοί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνα: Σε ισχύ οι επιπρόθετοι τελωνειακοί δασμοί
Η πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Κίνας ολοκληρώθηκε σε «αισιόδοξο» κλίμα, όμως οι επιπρόθετοι τελωνειακοί δασμοί τέθηκαν σε ισχύ.

Σε εφαρμογή θέτουν σήμερα οι ΗΠΑ τους επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, με φόντο τις κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί αθέτησης της συμφωνίας από μέρους της Κίνας.

Παράλληλα, οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών ολοκλήρωσαν την πρώτη από τις δύο ημέρες των συνομιλιών τους στην Ουάσιγκτον με στόχο να βρεθεί λύση στα ζητήματα που εκκρεμούν και να «σωθεί» η συμφωνία που επεξεργάζονται.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συζήτησαν για περίπου 90 λεπτά την Πέμπτη και αναμένεται να συναντηθούν ξανά σήμερα.

Νέοι δασμοί στα κινέζικα προϊόντα

Πριν οι διαπραγματευτές των δύο χωρών καθίσουν ξανά στο τραπέζι σήμερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχει αυξήσει τους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων στο 25% από το 10%. Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ μετά τις 00:01 (07:01 ώρα Ελλάδας).

Διάφορα καταναλωτικά προϊόντα, από κινητά ως υπολογιστές, από είδη ιματισμού ως παιγνίδια, θα ακριβύνουν σχεδόν αυτόματα.

Ο Τραμπ χθες είπε ότι στρέφεται πλέον σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 325 δισεκ. δολαρίων που ως τώρα έχουν μείνει αλώβητα από τον εμπορικό πόλεμο, διαμηνύοντας ότι και σε αυτά θα επιβληθεί τιμωρητικός δασμός 25%.

Η Κίνα θα λάβει μέτρα ανταπόδοσης

Η Κίνα επανέλαβε σήμερα ότι θα εφαρμόσει μέτρα αντιποίνων, λίγη ώρα αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι, επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί των ΗΠΑ σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα.

«Η Κίνα λυπάται βαθιά» όμως «δεν έχει άλλη καμία επιλογή παρά να λάβει μέτρα ανταπόδοσης», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Δεν διευκρίνισε ποια θα είναι τα μέτρα.

Απώλειες στη Wall Street

Το αμερικανικό χρηματιστήριο υποχώρησε χθες, αν και οι απώλειες μετριάστηκαν κατά τι όταν ο Τραμπ είπε πως έλαβε μια «όμορφη» επιστολή από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Οι τιμές του πετρελαίου και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν, με τους επενδυτές να αναζητούν τοποθετήσεις που χαρακτηρίζονται ασφαλείς.

Δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη κατέδειξαν πως το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών τον Μάρτιο, κάτι που μπορεί να ενισχύσει τη θέση του Τραμπ καθώς κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο.

«Να τερματιστεί η σύγκρουση τους»

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο εξέφρασε σήμερα την ελπίδα του ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο θα επιλύσουν τη διένεξή τους για το εμπόριο με εποικοδομητικό τρόπο και μέσω διαλόγου.

«Πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», τόνισε ο Άσο έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως μένει να φανεί αν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα καταφέρουν να κλείσουν μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στην επιβολή υψηλότερων εισαγωγικών δασμών εκατέρωθεν.

«Αυτή η εμπορική διένεξη είναι ζήτημα που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για όλο τον κόσμο. Η ανταλλαγή εμπορικών περιορισμών δεν θα ωφελήσει καμία χώρα. Τα όποια μέτρα για το εμπόριο πρέπει να συμμορφώνονται προς τους κανόνες του ΠΟΕ», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider