Τι πραγματικά προκάλεσε τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι πραγματικά προκάλεσε τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
«Το πρόβλημα με τις εμπορικές συνομιλίες είναι ότι όλα βασίζονται σε μια ψευδή προϋπόθεση» υποστηρίζει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κολούμπια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο «οικονομικός αναλφαβητισμός» του είναι ο λόγος που ξέσπασε ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας - ο οποίος έχει απειλήσει την παγκόσμια ανάπτυξη, σύμφωνα με καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστήμιου Columbia, Τζέφρι Σακς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η εμπορική ανισορροπία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αποτελεί ένδειξη ότι η Αμερική «έχει πέσει θύμα». Ο Τραμπ έχει καταστήσει τη μείωση αυτής της ανισορροπίας ως έναν από τους στόχους του στις συνεχιζόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

«Το πρόβλημα με τις εμπορικές συνομιλίες είναι ότι όλα βασίζονται σε μια ψευδή προϋπόθεση. Η υπόθεση είναι ότι με κάποιο τρόπο η εμπορική ανισορροπία της Κίνας οφείλεται σε αθέμιτες πρακτικές. Αυτό είναι το είδος του 'οικονομικού αναλφαβητισμού' του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Τζέφρι Σακς στο CNBC.com το Σάββατο στο φόρουμ για την ανάπτυξη της Κίνας στο Πεκίνο.

Σύμδψνα με το δημοσίευμα, το CNBC επικοινώνησε με τον Λευκό Οίκο για να ζητήσει ένα σχόλιο για το τι είπε ο Σακς, αλλά έλαβε σχετική απάντηση.

Ο Σακς δεν είναι ο μόνος που αμφισβήτησε τον στόχο του Τραμπ να μειώσει την εμπορική ανισορροπία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Άλλοι οικονομολόγοι έχουν επίσης πει ότι το εμπορικό χάσμα - το οποίο μετρά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές μεταξύ δύο χωρών - δεν αντανακλάστην πραγματικότητα ποιος κερδίζει ή χάνει σε μια εμπορική σχέση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider