Σύνοδο Κορυφής αφιερωμένη στο Brexit που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αποκλείοντας πάντως το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της σχετικής συμφωνίας. 

«Αποφάσισα να συγκαλέσω μια σύνοδο για το Brexit την Πέμπτη», πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ο Τουσκ. «Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου και του backstop (σ.σ. το λεγόμενο "δίχτυ ασφαλείας" για τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία) αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο θα διευκολύνουμε την επικύρωση (της συμφωνίας) από τη βρετανική πλευρά», πρόσθεσε.

«Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε επίσης το κατά πόσο είμαστε προετοιμασμένοι για ένα σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία, τόνισε.

Πηγή Κομισιόν:  H συμφωνία είναι η μόνη δυνατή

Πηγή της Κομισιόν πάντως ανέφερε σε συζήτηση με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Δευτέρας: «Έχουμε συμφωνία στο τραπέζι, η οποία υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην τροποποίηση του Άρθρου 50 στις 25 Νοεμβρίου. Όπως είπε ο πρόεδρος Γιούνκερ, αυτή συμφωνία είναι η καλύτερη και η μόνη δυνατή» 

«Δεν επαναδιαπραγματευόμαστε, η θέση μας δεν έχει αλλάξει και σε ό,τι μας αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου του 2019». 

Ανέβαλλε την ψηφοφορία στη Βουλή η Τερέζα Μέι

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την απόφασή της για αναβολή της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή για τη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από τα ξεκάθαρα μηνύματα που έλαβε από τους βουλευτές ότι επρόκειτο να υποστεί μια οδυνηρή και μάλλον μοιραία για την κυβέρνησή της ήττα στο κοινοβούλιο.

Η απόφαση οδηγεί το «διαζύγιο» του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε χαοτική κατάσταση, με όλα τα ενδεχόμενα πια ανοιχτά: Από ένα «άτακτο» Brexit χωρίς συμφωνία, έως ένα νέο δημοψήφισμα στη Βρετανία, ή εκ νέου διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής με την ΕΕ επί του σχεδίου συμφωνίας.

Brexit χωρίς συμφωνία «βλέπουν» οι Γάλλοι

Την εκτίμηση της γαλλικής κυβέρνησης, ότι το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται ολοένα και πιο κοντά, διατύπωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Ναταλί Λουαζό