Έρχονται νέες ψηφιακές ταυτότητες με «chip» και δακτυλικά αποτυπώματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται νέες ψηφιακές ταυτότητες με «chip» και δακτυλικά αποτυπώματα
Νέες ταυτότητες με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας.

Νέες ψηφιακές ταυτότητες με «chip» και δακτυλικά αποτυπώματα έρχονται προσεχώς για τους Ευρωπαίους. Πρόκειται για ταυτότητες που θα φέρουν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbook, το Συμβούλιο της ΕΕ και η αρμόδια Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών συμφώνησαν ότι όλες οι νέες κάρτες ταυτότητας της ΕΕ θα συνοδεύονται από ένα «chip» που θα περιλαμβάνει μια εικόνα προσώπου και δύο δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου. Οι νέες ταυτότητες πρόκειται να αντικαταστήσουν, το αργότερο σε δύο χρόνια, τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι πολίτες για να ταξιδεύουν εντός της ΕΕ.

Η συμφωνία έχει ως στόχο:

  • τη μεγαλύτερη ασφάλεια
  • την προστασία των εξωτερικών συνόρων
  • τη μείωση των περιπτώσεων απάτης και παράνομης μετανάστευσης
  • την ενίσχυση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων εντός των χωρών Σένγκεν

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του planet biometrics, η κίνηση αυτή θα εξομαλύνει τα χαρακτηριστικά ασφαλείας τόσο στις ταυτότητες όσο και στα έγγραφα διαμονής, μειώνοντας παράλληλα τις πιθανότητες αντιγραφής τους. Οι περιπτώσεις αλλοίωσης/παραποίησης εγγράφων είχε αυξηθεί στο 16% την διετία 2013-2015.

Η νέα συμφωνία προβλέπει επίσης τη σταδιακή κατάργηση των προηγούμενων δελτίων ταυτότητας κατά την επόμενη δεκαετία, καθώς και την απομάκρυνση αυτών των εκδόσεων που δεν μπορούν να «διαβαστούν» από τα ειδικά μηχανήματα σάρωσης τα επόμενα πέντε χρόνια. Επιπλέον στο χέρι των εθνικών αρχών θα είναι η επιλογή του εάν θα αναγράφεται στις νέες ταυτότητες το φύλο του πολίτη.

Τέλος, στο δελτίο ταυτότητας θα πρέπει να αναγράφεται ο διεθνής κωδικός του κράτους - μέλους (δύο κεφαλαία γράμματα - στην περίπτωση της Ελλάδας «GR») εντός της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider