Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες στη Λευκάδα από το σεισμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες στη Λευκάδα από το σεισμό

Δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τον πολύ ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 09:10 το πρωί δυτικά της Λευκάδας. Οι πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο για τέσσερις ελαφρά τραυματίες, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά ηλικίας 10 και 12 ετών.

Η μία από τις γυναίκες, ηλικίας περίπου 60 ετών, βρήκε τραγικό θάνατο στο χωριό Βασιλική όταν ένας βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε στο σπίτι της, με αποτέλεσμα να την καταπλακώσει η στέγη.

Η δεύτερη γυναίκα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εντοπίστηκε από τους συγχωριανούς της νεκρή στο χωριό Αθάνι. Πρόκειται για μια 72χρονη, η οποία βρισκόταν στο στάβλο της και καταπλακώθηκε από τοιχίο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο συγκεκριμένο χωριό η καταστροφή είναι μεγάλη, με μια εκκλησία να έχει καταρρεύσει και άλλη μία να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, όπως και πολλά σπίτια.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών η δόνηση έγινε στις 09.10 το πρωί στο θαλάσσιο χώρο 13 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας.

Ο σεισμός ταρακούνησε όλη τη Δυτική Ελλάδα, ενώ έγινε αισθητός ακόμη και στην Αττική.

Π πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε ότι «ουσιαστικά είναι μια δόνηση η οποία αποτελεί συνέχεια των σεισμών της Κεφαλονιάς. Εντάσσεται δηλαδή στο βόρειο άκρο του ρήγματος της Κεφαλονίας».

Από πλευράς του, ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Θεόδωρος Χαλικιάς, δήλωσε ότι η αίσθηση του σεισμού ήταν πολύ μεγαλύτερη «γιατί είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, 5 χιλιόμετρα, και ήταν και κοντά» στο νησί, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι κολώνες της ΔΕΗ ενώνονταν η μία με την άλλη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δόθηκε εντολή να ελεγθούν το οδικό δίκτυο και τα δημόσια κτίρια, ενώ σε ό,τι αφορά τα σχολεία, για προληπτικούς λόγους, απομακρύνθηκαν οι μαθητές από τη γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Την άποψη πως είναι νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα πως επρόκειτο για τον κύριο σεισμό μετέφερε ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος. «Θα χρειαστούν να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως η σημερινή δόνηση ήταν η κύρια δόνηση» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Σώκο, ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα που ξεκινάει από την βορειοδυτική περιοχή της Λευκάδας και καταλήγει νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς και δίνει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν που σημειώθηκε το 2003.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε «πρόκειται για ένα οριζόντιο ρήγμα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι συνηθισμένο να δίνει ανάλογους σεισμούς με τον σημερινό» για να συμπληρώσει ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider