«Ρολά» κατεβάζει η χώρα την Πέμπτη - Ποιοι απεργούν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ρολά» κατεβάζει η χώρα την Πέμπτη - Ποιοι απεργούν

Παραλύει η χώρα την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, με το συλλαλητήριο να έχει προγραμματιστεί για τις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη γενική απεργία με την οποία θα έρθει αντιμέτωπη η αριστερή κυβέρνηση, με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς να διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό, τις σχεδιαζόμενες ανατροπές σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους καθώς και τις επερχόμενες αλλαγές στη φορολογία, τον ΕΝΦΙΑ, τα «κόκκινα δάνεια» κλπ.

Συγκεκριμένα πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν την Πέμπτη όσοι επιλέξουν να κινηθούν με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα, αφού στη γενική απεργία συμμετέχουν εργαζόμενοι στο Μετρό, ενώ στάσεις εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ.

Ειδικότερα, οι συρμοί του Μετρό θα είναι ακινητοποιημένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και το Τραμ θα κινηθούν από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ενώ Λεωφορεία και Τρόλεϊ θα κυκλοφορούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, με αποτέλεσμα να τροποποιούνται και ορισμένα βραδινά σιδηροδρομικά δρομολόγια της Τετάρτης, παραμονή της γενικής απεργίας.

Την Πέμπτη θα ματαιωθούν όλα τα δρομολόγια λεωφορείων στη διαδρομή Κιάτο-Πάτρα και αντιστρόφως. Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να απευθύνεται στον αριθμό 14511 και στον ιστότοπο της Trainose

Δεμένα θα παραμείνουν και τα πλοία στα ελληνικά λιμάνια, καθώς στην απεργία θα πάρουν μέρος σχεδόν όλα τα ναυτεργατικά σωματεία, με την ΟΜΥΛΕ (Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος) και την ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα, λόγω της συμμετοχής των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στην απεργιακή κινητοποίηση.

«Ρολά» θα κατεβάσουν και τα φαρμακεία μεθαύριο Πέμπτη, αφού μέρος στην κινητοποίηση θα πάρει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Να προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία αφού οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων και των μονάδων Υγείας ΠΕΔΥ (ιατρεία ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Υγείας) και οι ομοσπονδίες τους (ΟΕΝΓΕ και ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ αντίστοιχα) θα συμμετάσχουν στην απεργία

Κλειστά ενδέχεται να παραμείνουν και τα καταστήματα μετά την προτροπή της ΕΣΕΕ, μέσω του προέδρου της Β. Κορκίδη, για συμμετοχή στην απεργία έπειτα όμως από σχετικές αποφάσεις των τοπικών συλλόγων και Ομοσπονδιών. Σε αντίθετο πνεύμα με την ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ προτρέπει τις επιχειρήσεις-μέλη της να κλείσουν την ημέρα της απεργίας.

Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι θα είναι επίσης κλειστά, καθώς η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων κάλεσε τα μέλη της να πάρουν μέρος στην απεργία. Επίσης στην απεργία συμμετέχει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ως μέλος της ΑΔΕΔΥ αλλά και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ η οποία καλέι στους εργαζόμενουςσ την προγραμματισμένη συγκέντρωση της πλατείας Κλαυθμώνος.

Τέλος στην απεργία συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι -η απεργία ξεκινάει στις 6 το πρωί της Πέμπτης και θα λήξει στις 6 το πρωί της Παρασκευής - σε όλα τα έντυπα (εφημερίδες και περιοδικά), την ΕΡΤ και τα άλλα ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά ΜΜΕ της χώρας, καθώς και στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας και τα γραφεία Τύπου. Από την απεργία εξαιρούνται οι συνάδελφοι που θα καλύψουν το ρεπορτάζ των κινητοποιήσεων, ενώ στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ επιτρέπεται η μετάδοση δύο δεκάλεπτων απεργιακών δελτίων ειδήσεων, σε ώρες που θα καθορίσουν τα ίδια τα Μέσα

Στο πλαίσιο της γενικής απεργίας ιδιωτικού και δημόσιου φορέα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ μισή ώρα νωρίτερα, στις 10:30, το ΠΑΜΕ συγκεντρώνεται στην πλατεία Ομονοίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.