Στην ακύρωση σχεδόν 1.000 πτήσεων προχώρησε η Lufthansa, μετά την απόφαση για συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης του ιπτάμενου προσωπικού. Συγκεκριμένα η γερμανική αεροπορική εταιρεία θα αναγκαστεί να ακυρώσει 929 πτήσεις σήμερα Δευτέρα πλήττοντας περισσότερους από 100.000 επιβάτες,σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας την Κυριακή. «Συνολικά θα ακυρωθούν 929 πτήσεις από και προς την Φρανκφούρτη, το Μόναχο και το Ντίσελντορφ, από τις 3.000 προγραμματισμένες» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Lufthansa.

Το συνδικάτο του ιπτάμενου προσωπικού της εταιρείας, UFO, ανακοίνωσε την επανάληψη των απεργιακών κινητοποιήσεων αύριο Τρίτη και την επέκτασή τους στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Η έναρξη της μεγαλύτερης σε διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην εταιρεία πραγματοποιήθηκε μετά την αποτυχία της Lufthansa και του συνδικάτου να καταλήξουν σε συμφωνία σε μια μακρά διένεξη για την πρόωρη συνταξιοδότηση και τις συντάξεις.

Υπο το φως αυτών των εξελίξεων, οι αεροσυνοδοί και οι ιπτάμενοι φροντιστές κλήθηκαν να απεργήσουν στη Φρανκφούρτη, το μεγαλύτερο αεροπορικό κέντρο της Lufthansa, επηρεάζοντας τα πλάνα 37.500 επιβατών. Συγκεκριμένα ακυρώθηκαν 290 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για την Παρασκευή, περιλαμβανομένων και πτήσεων μεγάλων αποστάσεων, που αποτελούς τις πιο επικερδείς για τις αεροπορικές εταιρίες. Την Παρασκευή και το Σάββατο η απεργία αφορούσε τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Ντίσελντορφ, όπου και ακυρώθηκαν περίπου 520 πτήσεις.. 

Μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της αεροπορικής εταιρείας, το απόγευμα της Δευτέρας, αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για την περαιτέρω στάση της σε «μια κινητοποίηση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Lufthansa».

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι αντιδρούν σε σειρά μέτρων μείωσης του κόστους λειτουργίας της Lufthansa η οποία στοχεύει να μειώσει το κόστος συνταξιοδότησηςγεγονός  που θα της επιτρέψει να ανταγωνιστεί καλύτερα τις εταιρίες χαμηλού κόστους και τις πιο φτηνές αεροπορικές εταιρίες του Κόλπου.


Αν η διοίκηση της Lufthansa δεν προβεί σε παραχωρήσεις, το συνδικάτο θα υλοποιήσει την απειλή του να συνεχίσει την απεργιακή κινητοποίηση έως τις 13 Νοεμβρίου, ανέφερε. «Λυπούμαστε αλλά δεν βλέπουμε εναλλακτική», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου, Nikolai Baublis, την ώρα που η διοίκηση της εταιρείας δηλώνει πρόθυμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Ήδη από την Παρασκευή, ο αναλυτής της Equinet, Jochen Rothenbacher, δήλωvε πως το κόστος της απεργίας θα κυμαίνεται περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, ανάλογα βέβαια και με τον αριθμό των ακυρώσεων. Οι απεργίες των πιλότων και το προσωπικό ασφαλείας, κόστισαν πέρυσι στη Lufthansa περίπου 232 εκατ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τον Baublisοι πελάτες της Lufthansa θα πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για την κατάσταση της πτήσης τους μέσω της ιστοσελίδας της Lufthansa. Όπως αναφέρεται μάλιστα στην ηλεκτρονική σελίδα της εταιρείας οι επιβάτες που πλήττονται μπορούν να αλλάξουν ή να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους χωρίς πρόσθετη χρηματική επιβάρυνση.

Δεν επηρρεάζονται οι θυγατρικές

 

Στο μεταξύ πρέπει να σημειωθεί ότι η απεργιακή κινητοποίηση αφορά μόνο το προσωπικό καμπίνας αεροσκαφών της Lufthansa και δεν επεκτείνεται στις θυγατρικές εταιρείες Germanwings, Eurowings, Austrian Airlines, SWISS, Air Dolomiti και Brussels Airlines. Οι εταιρείες αυτές συνεχίζουν να εκτελούν κανονικά τις πτήσεις τους. Aντίστοιχα δίχως προβλήματα εκτελούνται και τα δρομολόγια του δικτύου Lufthansa Cityline.